Івано-Франківськ

29 серпня 2024 року: День пам’яті полеглих захисників України

Традиційним символом пам’ятного дня є соняшник.

29 серпня 2024 року: День пам'яті полеглих захисників України

29 серпня 2024 року в Україні День пам’яті полеглих захисників. Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році для гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які віддали життя за Україну, увічнення їхнього героїзму, громадянської відваги, стійкості та самовідданості, пише ПІК.

 Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором».

Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник. Українців у цей день просять доповнити одяг соняхом – символом пам’яті захисників України, і тим продемонструвати свою шану та повагу. Також о 9 годині ранку зупиняється увесь транспорт, щоб вшанувати полеглих воїнів. 

За даними Українського інституту національної пам’яті, унаслідок підступності росіян українська армія втратила загиблими 366 воїнів, 429 отримали поранення, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Також 29 серпня 2024 року в Україні та світі:

  • Міжнародний день проти ядерних випробувань
  • Всесвітній день відеоігор
  • День мотоцикла

29 серпня за новим церковним календарем – Усікновення глави Іоана Предтечі, найшанованішого християнського святого після Богородиці, який підготував народ Ізраїлю до пришестя Ісуса Христа і хрестив Його в річці Йордан.

Під час святкування дня народження Ірода дочка Іродіади, Саломія, танцювала перед гостями і так догодила Іроду, що він пообіцяв виконати будь-яке її бажання. За порадою матері, Саломія попросила голову Івана Хрестителя на таці. Цей день є одним із найдавніших церковних свят і супроводжується суворим постом.

Іменини 29 серпня: Івана

Календар важливих подій в Україні та світі за 29 серпня:

  • 1561 рік — у Пересопницькому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці завершують працю над створенням національного символу та присяжної книги українців — Пересопницького Євангелія;
  • 1883 рік — в Оттаві Томас Ахерн демонструє першу електроплиту;
  • 1885 рік — німецький інженер Готтліб Даймлер отримує патент на мотоцикл;
  • 1964 рік — відбувається прем’єра мультфільму Волта Діснея “Мері Поппінс”;
  • 1966 рік — у Сан-Франциско група The Beatles дає свій останній концерт;
  • 1999 рік — у Донецьку відкривають прижиттєвий пам’ятник Сергію Бубці;
  • 2014 рік — розстріл української колони під час виходу з-під Іловайська (Іловайська трагедія).

Читайте також у ПІК:

 

 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено