Івано-Франківськ

У Франківську стартував фестиваль “Харків: (не)релокована культура”

Франківці зможуть побачити вистави, концерти, презентації.

458925123 1509170769721775 4647550689814280171 n scaled

12 вересня в Івано-Франківську стартував мультижанровий фестиваль “Харків: (не)релокована культура”. Триватиме фестиваль до 15 вересня. За цей час в рамках проєкту відбудуться покази вистав, концерту, виставок, презентації книг та дискусійні зустрічі, повідомляє журналістка ПІК з пресконференції.

“Харків єдиний обласний центр, де заборонене проведене публічних заходів. Тож головною метою проєкту є дати можливість митцям Харкова показати глядачам свої напрацювання у більш безпечному регіоні. Щоб глядачі могли доторкнутися до того чим вони, харків’яни, живуть”, – зазначив Богдан Струтинський, голова Націанальної спілки театральних діячів України.

На зображенні може бути: 9 людей та текст

“Ми зрозуміли, що у нас багато чого є, що хочеться показати та розказати всім. Поняття (не)релокована культура, яке є у назві, це такий стан який постійно змінюється – сьогодні тут, завтра там. Це такий стан внутрішнього переселення, внутрішньої релокації. Адже мистецтво Харкова навіть у Харкові відчувається як релоковане, бо живе не в тому звичному просторі. Коли війна почалася, все завмерло, але саме харківські митці чи не перші почали виходити з цього стану та показувати свою творчість у підземеллях”, – кураторка театральної програми фестивалю, деканка театрального факультету Харківського університету мистецтв Яна Партола.

Більшість подій будуть відбуватися у приміщенні Франківського драмтеатру.

“Ми дуже хочемо, щоб для нашого театру – це не був просто проєкт, а початок напрацювання тісної співпраці. Ми відкриті до спільних ідей та співпраці. Сьогодні ми приймаємо вас тут, а після війни ви будете приймати нас у Харкові”, – каже генеральний директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

photo 5413711573035376626 y scaled

“Це не чуже для мене місто. Харків – є українським незламним, він має певну особливість, близькість до ворога. Але попри постійні обстріли, ракети, місто живе, тому особливе для нашої держави. Я радий, що така подія відбувається у нашому місті. Цей обмін культурою він призведе тільки до хорошого, і дуже важливо, що це сьогодні відбувається”, – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Актор, журналіст та радіоведучий радіо “Накипіло” Кирило Лукаш відзначив, що цей проєкт “зшиває Україну”

“Культура є частиною національної безпеки України. Я знаю, що зараз це не зовсім так, але рано чи пізно прийде усвідомлення цього. Цей проєкт ніби зшиває Україну, Схід і Захід України, правильними культурними нитками. І важливо, що це зшиття відбувається запізно. Цей діалог потребувався всі ці 33 роки. Але його не було. Я надіюся, що за ці дні вдасться відтворити тут наш рідний Харків.  Мені б хотілося, щоб франківці це відчули і цей діалог відбувався”, – додав Кирило Лукаш.

З детальним розкладом подій можна ознайомитися на афіші:

photo 5413711573035376639 w scaled

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено