Літо неможливо уявити без кавуна – великої смугастої ягоди, що хрумкотить під ножем і наповнює кухню солодким ароматом свіжості. Його охолоджена м’якоть дарує прохолоду у спекотні дні, а яскравий колір створює святковий настрій.
Кавун – це не тільки найсолодший спосіб втамувати спрагу, а й справжній скарб для кухні. З нього готують салати, коктейлі, закуски й навіть маринади! Пропонуємо кілька ідей, як перетворити найбільшу літню ягоду на кулінарну родзинку.
І розпочнемо із салату з кавуном. Він поєднує солодкий смак кавуна із солоним смаком сиру фета або бринзи, створюючи цікавий контраст. Додаткові інгредієнти: м’ята, цибуля або огірок, додають особливої нотки та аромату.
- 100 м’якоті стиглого кавуна без кісточок нарізати довільно. Кубики обсмажити попередньо на оливковій олії. До слова, на пікніку кавунові стейки можна смажити на грилі.
- У класичному рецепті додаємо по 50 г шпинату, фети або бринзи, 70 г хамону, 1 ст. л. насіння кунжуту, соус-крем Бальзамик.
- Можна додати фігурно нарізаного огірка, листків руколи, заправку з меду та соєвого соусу, вимішати і посипати зверху насінням кропу та зернами гірчиці.
“Кавун на 92% складається з води, – нагадує відомий кулінарний експерт Євген Клопотенко. – У складі ягоди є вітамін С, необхідний для підтримки імунної системи. Кавун містить більше лікопіну, ніж інші овочі та фрукти. Цей антиоксидант служить профілактикою раку та діабету”.
Желе з кавуна підкреслить смак самої ягоди та доповниться складниками: скибочками персика, яблука, сливи, виноградом.
- М’якоть вибираємо ложкою для приготування інших страв. Маємо ємкість для желе.
- Наповнюємо підготовленими фруктами і ягодами.
- Желе готуємо із процідженої м’якоті кавуна: заливаємо нею пакетик желатину і після набухання ставимо на 40 сек до мікрохвильовки чи на водяну баню.
- Можна взяти своє улюблене желе.
- Ставимо для застигання. Нарізаємо гострим ножем і насолоджуємося смаками.
З м’якоті кавуна готуємо ароматний однорідний напій-смузі або коктейль. Для цього з м’якоті видаляємо кісточки та збиваємо блендером до пишної маси. Міксуємо з будь-якими фруктовими соками.
Гаспачо з кавуна готуємо на зразок іспанського помідорового супу.
- На 200 г кавуна потрібно по 2 помідори та огірки, половинку солодкого перцю, четвертинку цибулини, 1 ст. л. соку лайма (лимону, або винного оцту), 1 зубчик часника, 1 склянку томатного соку, сіль-перець за смаком.
- Овочі та кавун нарізаємо і складаємо до миски. Додаємо томатний сік і подрібнюємо блендером. Присмачуємо. Перед подачею прикрашаємо кубиками огірка, кавуна, листками базиліку та перцем чилі.
Маринований кавун – так само щось незвичайне. Готуємо його із зеленої кірки. Верхній шар тонко зрізаємо, а зелену частину нарізаємо на довільні невеликі шматочки. Варимо протягом 5 хв. Готуємо пряний розсіл – як на огірки. Додаємо за бажанням гвоздику. Заливаємо скибочки в сухих стерилізованих банках і ще стерилізуємо протягом 10 хв. Закатуємо.
Варення з кавуна не може не здивувати. Для його приготування так само беремо зелену частину цієї ягоди.
“500 г м’якоті кавуна, 1 кг цукру, 2 склянки води, 1 цитрина, – такі складники для варення – з книги Дарії Цвек “Солодке печиво і домашні заготовки”. – М’якоть порізати на кубики, зварити у воді. Як зм’якне – відцідити воду і залити густим цукровим сиропом. Варити ще 10-15 хв. Цедру лимона нарізати соломкою, зварити окремо і додати до кавуна. Під кінець варіння витиснути з цитрини сік. Варити до прозорості”.
Хоч остання декада серпня не тішить гарною погодою, варто приготувати морозиво з кавуна – сорбет. Просто збиваємо кавунову м’якоть у блендері, розливаємо у формочки й заморожуємо. Отримуємо натуральний фруктовий лід без цукру.
Тож експериментуйте! І нехай літо запам’ятається не лише відпочинком, емоціями та незабутніми враженнями від канікул чи відпусток, а й оригінальними смаками.
Людмила Стражник. Фото авторки.
Читайте також у ПІК:
- Більше 180 кг на людину: картопля – улюблений продукт прикарпатців
- Рецепт на вихідні: Серпень пахне медом, сливами і грушами (ФОТО)
- Рецепт на вихідні: сонце в тарілці попри дощ
- Рецепти на вихідні: помідори – справжня зірка літа