Івано-Франківськ

Вибір ПІК: кіно і книга

Щовихідних ми радимо прибічникам ПІК, яку книгу варто прочитати та який подивитися фільм.

Кіно

Сьогодні наш вибір – це не лише високий показник кінопроекту Netflix, але і найсвіжіший, довготривалий фільм у кар’єрі Мартіна Скорсезе – Ірландець (англ. The Irishman).

The Irishman poster

Описати цей фільм кількома словами досить важко, але ми постараємось. Поціновувачі творчості американського режисера Мартіна Скорсезе  знають, що у нього є майстерність делікатно переказувати, що ж відбувається за кулісами кримінальних історій.

454455997

Цього разу на екрані він розповідає про «Ірландця» –  профспілкового активіста та мафіозного кілера Френка Ширана (Роберт Де Ніро), на рахунку якого смерті кількох десятків гангстерів та близько сотні інших не надто легальних вчинків.

В основу сценарію покладена книжка «Я чув, ти фарбуєш будинки» (2004) експрокурора США Чарльза Брандта, де й описаний весь «кар’єрний успіх» Ширина.

1000 545 1574177958 4345

На старості років той вирішив нарешті розказати про власне минуле і, водночас, признатися у вбивстві тодішнього американського лідера профспілок Джиммі Хоффи. Правда, таке зізнання у злочині з серйозним строком давності піддається сумніву як з боку розслідувачів, так і в місцевій пресі. Мовляв, чого б ще не міг вигадати перед смертю пристарілий мафіозі!

397233

Суперечливі моменти:

  • тривалість фільму. Більшість глядачів обурило саме це, адже фільм триває 3 години 30 хвилин. Але фільм можна подивитися в два-три заходи, як міні-серіал.
  • Персонажів у віці 35-40 років грали самі Роберт Де Ніро, Аль Пачіно та Джо Пеші, яких для цих епізодів омолодили за допомогою комп’ютерних технологій. І це викликало великий потік критики на адресу режисера, тому що одна справа, коли сорокарічного актора штучно старять за допомогою гриму або комп’ютерної обробки до 80-річного старого і він наслідує старечу ходу і рухи. Але зовсім інша справа, коли 74 -річний актор грає 35-річного: лице-то йому омолодили, хоча теж не зовсім вдало, а ось ходу і рухи ніяким комп’ютером поки омолодити не вдається – і це доволі замітно.

Порада від ПІК: не кидайте дивитися “Ірландець” . Спробуйте подивитись у два-три підходи, адже, щоб скласти повноцінне уявлення про картину обов’язково потрібно побачити все повністю – лише тоді весь режисерський задум стане зрозумілим.

Книга
Сьогодні рекомендуємо «Хлібне перемир’я» (2020рік) Сергія Жадана.

Що робити, коли не довіряєш навіть найближчим рідним? Як вибиратися з пастки, до якої сам себе загнав? Кому можна розповісти про найважливіше, якщо мову зламано, а вміння слухати й розуміти залишилося в довоєнному минулому?

Події п’єси «Хлібне перемир’я» відбуваються влітку 2014 року. Історія однієї смерті поступово перетворюється на історію цілого покоління, на історію стосунків між дітьми та батьками, на історію зради й недовіри, сповнену комічних слів і трагічних сенсів, поєднувати які так досконало вміє Сергій Жадан.

 

hlibne peremir ja1

«Для мене ця історія важлива тим, що вона про мирне цивільне населення, серед якого немає великих героїв. Це звичайні люди, сім’я в обставинах війни, залишена один на один зі своїми проблемами і відносинами, в яких багато страху, недовіри одне до одного, тривоги. Всього того, що насправді переживає людина, яка опинилася в такій ситуації», —розповідає письменник.

Цікавого вам читання та перегляду!

З Вами Надя Дзінько, ПІК.

Читайте також:

Вибір ПІК: кіно і книга

Вибір ПІК: кіно і книга

Ваш АСТРОЛОГІЧНИЙ ПРОГНОЗ на 27 липня – 2 серпня

Приєднуйтесь до нас у Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено