Івано-Франківськ

Замість «пакунку малюка» породіллям видаватимуть гроші

Фактично під час виписки з пологового видаватимуть соціальну картку, яку оформлюватимуть у ПриватБанку.

Кошти із спецкартки можна витрачати виключно на закупівлю дитячих товарів і гігієнічних засобів для породіль. Отримати компенсацію, у розмірі 5 тисяч гривень, буде можливість протягом 12 місяців.

“Батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль”, – повідомила Марина Лазебна – міністр соціальної політики.

Про це повідомили сьогодні, 29 липня,  під час засідання уряду, пише ПІК.

“5 тисяч гривень — це монетизація за пакунок малюка, який нині перестали видавати через його відсутність. Зокрема, не були проведені тендери на закупівлю пакунків, і у багатьох пологових будинках вони вже скінчилися”,  – міністр соціальної політики.

Денис Шмигаль поцікавився: ” Чи можна буде за ці кошти купити цигарки, алкоголь чи бензин?”. На що міністерка заявила, що на спецкартці стоятиме обмеження на такі покупки.

“Витратити ці кошти можна буде виключно на дитину. Товари для породіль, які будуть продаватися за спецкарткою, відстежуватимуть, зокрема, через заклади, які будуть брати участь у програмі”, – сказала Лазебна.

Вона також повідомила, що 5 тисяч гривень — це більше, ніж коштував пакунок малюка. Його вартість була близько 4 тисяч гривень. Це максимальна сума, яку можливо було зробити, не залучаючи тендерну процедуру.

Також були противники такої ідеї, зокрема виступив представник федерації роботодавців України. Він зауважив те, що 40 підприємств, які брали участь у програмі збору пакунку малюка, зараз залишаться ні з чим, оскільки повірили державі. Зокрема, інвестували у виробництво, створили нові робочі місця і не їхня провина, що тендер не відбувся.

“Підприємці від нововведення тільки виграють, оскільки батьки все одно будуть витрачати кошти на дитячі програми”, – запевнив Денис Шмигаль.

Проект розроблено за ініціативою Міністерства соціальної політики. Спецкартку отримуватимуть протягом 2020-2021 років.  

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено