Івано-Франківськ

Кінотеатр на кістках: 57 років тому в Івано-Франківську відкрився “Космос” (ФОТО, ВІДЕО)

57 років тому в Івано-Франківську був відкритий найбільший в місті та області широкоформатний кінотеатр «Космос».

Відкриття відбулося саме 2-го листопада 1963 року. Втім, йому перебували досить загадкові навіть містичні події, розповідає ПІК.

kino kosmos 1

Старий цивнтар

Перший єврейський цвинтар у Станиславові був заснований у 1662 році. Очільник міста Анджей Потоцький виділив найбільшій на той час громаді територію при Тисменицькій дорозі (сучасна вул. Незалежності). Згодом у місті з’явилося ще одне кладовище (в районі міського озера), а після німецької окупації старий цвинтар остаточно занепав.

60951417 226328388327510 5182792539945566208 o

Саме тому в шістдесятих роках двадцятого століття кладовище було знищене, а на його місці побудований кінотеатр «Космос». Однак містичні речі тут почали траплятися мало не з перших днів функціонування нової споруди.

Прихований обвал

Старожили пригадують, що перед першим сеансом пройшла сильна злива і стеля кінотеатру обвалилася. На щастя, ніхто не постраждав, адже сталося це вночі. До речі, надзвичайну подію ретельно приховали. Гортаючи старі радянські газети неможливо знайти жодного слова про обвал…

kosmos 1963

Місцеві історики також вказують ще й на той факт, що плити зі старого єврейського цвинтаря використовували замість бордюрів, тротуарної плитки і навіть при спорудженні пам’ятника загиблим чекістам, що стояв свого часу на Валах.

Найсучасніша апаратура 

Відео кіножурналу «Радянська Україна» за листопад 1963 рік демонструє відкриття найбільшого широкоформатного кінотеатру області – «Космос». Робиться акцент на те, що в приміщенні працює дитяча кімната, в залі 750 місць та найсучасніша проекційна апаратура.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено