Івано-Франківськ

Прикарпаття: огляд головних подій тижня (30.11- 06.12) – ФОТО, ВІДЕО

Чим відзначився перший тиждень зими в Івано-Франківській області? Головні новини Прикарпаття, які Ви могли пропустити - читайте в огляді ПІК.

vSQTBBgoz7hB6sJn95wE

ВЛАДА

Минулого тижня відбулося друге засідання першої сесії Івано-Франківської обласної ради. За великим рахунком сесія стала продовженням першої пленарки, яке відбулося 20 листопада цього року.

Зокрема, депутати проголосували за утворення постійних комісій обласної ради; обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій ради.

Цікаво, шор практично не було гострих питань та дебатів.  Склад та керівників постійних депутатських комісій затвердили спокійно, оскільки ці питання ретельно опрацювали завчасно.

Детальніше про сесійні цікавинки – дивіться у нашому сюжеті:

А поки відбувалася сесія облради, мешканці Городенківщини перекрили дорогу біля Івано-Франківської ОДА. Якщо їх не почують, поїдуть пікетувати Офіс Президента. Обурені селяни завітали до обласного центру з вимогою ремонту автомобільних доріг Семаківці-Чернелиця та Хмелева-Вікно. Люди кажуть, що ці ділянки не включені до переліку доріг, які ремонтуватимуть у 2021 році.

Натомість в Яремче раптом перенесли першу сесію міської ради. Пояснення причин люди не зовсім зрозуміли. Мовляв, відтермінування сесії сталося у зв’язку із виявленням у членів комісії Covid-19. 

Втративши пост мера Долини, Володимир Гаразд вручив своєму наступнику два символічних ключі, а сам залишився при “Солодкій Долині” та найбільшій фракції.

COVID-19

Минулого тижня в Україні скасували карантин вихідного дня. Кабмін вирішив не продовжувати діючий в Україні з 14 листопада режим.

Згодом, стало відомо, що в країні не вводитимуть локдаун у грудні. Щодо посилення карантину в січні очільник Уряду зазначив, що повний перелік можливих обмежень буде оприлюднений на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 9 грудня.

shmygal

На Прикарпатті 16 людей померли за добу від коронавірусу: антирекорд було зафіксовано 3 грудня.

На тижневій онлайн-нараді, яку провів заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Івасик, йшлося про те, що кількість хворих в області також зростає. Необхідні постійні кроки для стримування пандемії. Зазначали, що ключове значення у лікуванні хворих з ускладненнями COVID-19 медики надають кисневій терапії. Але вона потребує відповідної технічної бази.

Як поповнюють її у лікарнях Франківщини? Та яких додаткових заходів вживають для того, щоб не виникало нестандартних ситуацій, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Дивіться у нашому відео: 


СОЦІУМ

Тим часом, в Україні підвищили ціни на антибіотики. В порівнянні з березнем місцям, коли пандемія коронавірусу тільки розпочалася, антибіотики подорожчали.

А на Прикарпатті на грані зриву відкриття осучаснених приймальних відділень в опорних лікарнях. Зараз касові видатки на ремонти відділень складають тільки 15% від 72 мільйонів гривень, наданих з державного бюджету.

Як вже повідомлялося, прикарпатське селище Ворохту атакують вовки. Хижаки небезпечно наблизилися до людських обійсть. Їхніми жертвами вже стали понад десяток домашніх собак. Досі такого місцеві мешканці не пригадують. Як вберегти Ворохту від вовків вирішують у селищній раді.

Бурштин грузне у смітті: нема кому вивозити. Виявляється, працівники з траспортування твердих побутових відходів пішли у вимушену відпустку. Як зазначають у КП “Житловик”, усе через відсутність коштів на зарплату працівників. У тому числі через борги населення за комунальні послуги. І це ще все. Нова влада Бурштина значно підвищила тарифи на воду для населення. Гіркий подарунок до Нового року: з 1 січня водопостачання стане дорожчим на 49,1%, водовідведення – на 8,2%.

Чи не найгучніша новина тижня пов’язана із медіа. Менеджерка регіональної філії телеканалу “Суспільне” систематично вимагала від підлеглих працівників хабарі за призначення щомісячних премій та надбавок до заробітної плати. Після чергового одержання 11 тисяч гривень жінку було затрнимано у власному службовому кабінеті. Їй оголосили підозру, а слідчі дії тривають.

129119200 2866469270250400 148985830096931237 o 1
Окрім того, на Прикарпатті за хабар судитимуть колишнього працівника районного відділу ДСНС. Колишнього т.в.о начальника одного з міськрайонних відділів у вересні було викрито на хабарі.

ПРИТРАФУНКИ 

На початку тижня правоохоронці затримали чоловіка, який напередодні, на вулиці Андрусяка, стріляв у знайомого і втік. Затриманий раніше вчиняв схожий злочин і за цим фактом триває досудове розслідування, а він під заставу вийшов з-під варти.

На жаль, не обійшлося й без смертельних ДТП. Так, на Калущині водій врізався в дерево і загинув на місці. А 3-го грудня в Галичі на смерть збили чоловіка. Правоохоронці встановили, що загиблий чоловік був на дорозі поза пішохідним переходом, а саме за 15 метрів до нього. Того ж дня у Яремче водій збив жінку: вона померла дорогою до лікарні.

129533783 5168872599820005 8903145298743219990 n

Разом із тим, протягом тижня надійшли повідомлення про самогубства. Зокрема, звели рахунки із життям на Снятинщини, Натомість у Франківську жінка хотіла стрибнути з балкону п’ятого поверху. Патрульні поліцeйські завадили жінці вчинити хибні дії. Ще одна спроба вчинення самогубства сталася у селі Хриплин, неподалік Івано-Франківська, де чоловік хотів стрибнути з мосту.

Невтішні новини надійшли з Польщі. Там у місті Вроцлав загинув українець. Під час розвантаження матеріалів він упав з великої висоти й його придавило тяжкими металевими конструкціями. 

КУЛЬТУРА 

Франківські актори розповіли про фрікнуту комедію “Гоголь-Кабаре”. Прем’єра вистави франківського драмтеатру відбулася 4-го грудня.

540d8501 eb4b 4c5d acd4 a0b1b98f7f39 1
А наприкінці тижня стало відомо, що Театральний Оскар-2020 отримала вистава Франківського драмтеатру. Вистава “Дванадцята ніч, або Що захочете!” стала кращою у номінації Номінація “Краща експериментально-пошукова вистава”.

 СПОРТ 

У заключному матчі календарного року “Гірник-Спорт” переміг івано-франківське “Прикарпаття” в матчі 16-го туру Першої футбольної ліги України. Наставник прикарпатців Руслан Мостовий, зокрема, зазначив, що: “Програвати такі ігри для нашої команди неправильно”.

Натомість донецький “Шахтар” вдруге шокував мадридський “Реал”. Сталося це у рамках 5-го туру групового етапу футбольної Ліги чемпіонів.

А наприкінці тижня Професійна футбольна ліга визначилася з новими датами для матчів, які були перенесені в першому колі чемпіонату. Відтак, “Прикарпаття” дізналося нові дати перенесених матчів Першої ліги.

1602573317 6844

ПОЗИТИВНІ НОВИНИ

Вчителі Прикарпаття отримають 25 тисяч захисних щитків. Отримані засоби індивідуального захисту вже наступного тижня будуть передані у заклади освіти.

У Франківську запустили 4 нові комунальні маршрути.Нові маршрути з’єднали два мікрорайони, а також центр міста з приєднаними  до Франківської громади селами. Ще одна позитивна новина для франківців: чотири вулиці обласного центру Прикарпаття стануть пішохідними.
Реконструюватимуть вулиці Курбаса, Крушельницької, Вірменську та відтинок Галицької – від вулиці Сотника Мартинця до Дністровської.

39941102 1940533719303034 2732124942907736064 n

І наостанок, незважаючи на сніг та холод у лісах Прикарпаття досі знаходять білі гриби.

Минулий тиждень у нашій області був багатий на події. Чим здивує перший тиждень грудня, “поживемо – побачимо”.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено