Івано-Франківськ

Нова редакція українського правопису скасована

Рішення ОАСК ще не набуло чинності, оскільки сторони мають право на апеляційне оскарження. 

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів, якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Позивачами виступили учениця 7 класу з Херсону, яку представляє адвокат Дмитро Ільченко, та ГО “Правова держава”, яку очолює адвокат Ростислав Кравець. Підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. 

Про це у Facebook повідомив адвокат Дмитро Ільченко, котрий представляв інтереси позивача, пише ПІК.

“Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував Постанову КМУ про так званий “новий правопис”. Нагадую, це той самий правопис, в якому запроваджують “павзу”, “Атени”, проєкт та Марта замість Марфи. Підставою позову було те, що Уряд не має права змінювати правопис, оскільки подібне просто не є його компетенцією. Також під час розгляду з’ясувалося, що ” мовна комісія” мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в наш правопис вносилися зміни, фактичо, на колінах.
Рішення вступає в силу після його апеляційного перегляду – якщо КМУ подасть апеляцію. Нагадую, що позов був направлений на захист української мови від її спотворення на користь регіональниї діалектів”, – написав Ільченко.

Нагадаємо, що згідно з цим правописом запровадили “павзу”, “Атени”, проєкт та Марта замість Марфи.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено