Івано-Франківськ

Назад у минуле: кафе “Чанахи” в Івано-Франківську (ФОТО)

ПІК продовжує гастрономічні спогади старого Івано-Франківська.

ContentImageHandler

У готелі “Дністер”, на другому поверсі, працював однойменний ресторан, а на першому – кафе “Чанахи”.

70339182 2455905584679774 6493142012043198464 n scaled

Власне, мова нині піде саме за «Чанахи», які відчинилися для відвідувачів у далекому 1960 році (тоді готель ще називався»“Спартак»). Назва кафе походила від грузинської страви, що дослівно перекладається як “жаркоє”. Про те, як цей шедевр кавказької кухні потрапив до Франківська, є цікава історія, про яку розповів краєзнавець Іван Бондарев.

224380

У 1964 році в готелі поселився кремезний бородань кавказької зовнішності. Тоді, на другому поверсі містився ресторан “Спартак”, а внизу – більш дешеве безіменне кафе. Гість часто там обідав, а одного разу попросив офіціанта принести йому чанахи. Але на кухні про цю страву перший раз чули. Заінтригований кухар підійшов до відвідувача і поцікавився, що воно таке. Той продиктував приблизний рецепт, який дещо відрізнявся від записів у кулінарних книгах.

69159364 2455905338013132 5006389574444777472 n

Класичні кавказькі чанахи готуються з картоплі, квасолі, спецій і баранини. Втім, замість баранини гість порадив яловичину – вона краще розварюється і надає страві достатню клейкість. Кухар усе занотував та пообіцяв приготувати грузинську екзотику назавтра.

46576755 pRmQ4hQClYR tob6SF3lFB0gQKz8qLhMgN TiecdY8U scaled

Наступного дня бородань вже пробував чанахи по-франківськи. Залишився задоволеним. Страва швидко здобула популярність і стала фішкою закладу. До того ж, шеф-кухар розробив власний рецепт соусу, який тримався у таємниці і не мінявся аж до закриття кафе.

І тепер про головне. Тим бороданем був кінорежисер Сергій Параджанов, який в той час знімав у Карпатах знамениті “Тіні забутих предків”. І, хоча, він походив з вірменської родини, але народився і виріс в Тбілісі, тож добре знав національну грузинську кухню.

unnamed 20

Між іншим, заклад славився не лише своєю фірмовою стравою.Працівники кафе готували смачні чебуреки, які продавали на вулиці, біля входу до готелю. Коштували вони 15 копійок, розбирали їх швидко…

У 2015 році була спроба відродити легендарне кафе. Заклад отримав таку саму назву, оригінальний інтер’єр та меню, втім, надовго не прижився. У будівлі готелю, який потрапив у приватні руки, розпочалася грандіозна реконструкція, яка триває й досі. Відтак залишається загадкою, чи відродиться втретє популярне кафе із цікавою історією…

У наступних випусках рубрики “Назад в минуле” ми пригадаємо інші популярні заклади в Івано-Франківську. 

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено