Івано-Франківськ

Небезпечні соцмережі. Як вберегти дітей від поганого впливу

Нещодавно Україну приголомшила історія, яка сталася в одному з ліцеїв Боярки, що на Київщині.

Вчені назвали найбільш небезпечні для психіки соцмережі | ONLINE.UA

Дві семикласниці прямо в ліцеї, під час перерви, випили величезну дозу таблеток. Одна дівчина померла, інша опинилася в реанімації.

Одразу після цієї новини трагедію почали пов’язувати зі згубним впливом інтернету. Дівчина, яка вижила, розповіла поліції, що про таблетки вони з подружкою дізналися із соцмереж. Йдеться про TikTok.

Дитяча психологиня і менеджерка навчальної діяльності проєкту #stop_sexстинг Аліна Касілова з Івано-Франківська розповіла для ПІК, як вберегти дітей від негативного впливу соцмереж.

Домовленості між батьками і дітьми

Школам пропонують ухвалити меморандум співпраці між педагогами, батьками та учнями – Смарт Освіта

В першу чергу в сім’ї мають бути домовленості, така собі сімейна угода, де прописується, що батьки і діти можуть робити в інтернеті. Наприклад, писати дописи і поширювати новини.

А також необхідно прописати, що діти і батьки не можуть робити в інтернеті. Наприклад, батьки не можуть викладати фотографії дітей без їхнього дозволу, а діти не можуть додаватися до друзів-незнайомців, оскільки це небезпечно.

Зацікавленість

Якщо ми помічаємо, що дитина багато часу сидить в інтернеті і не знаємо, що вона там робить, то цим варто поцікавитися. Треба дізнаватися, чи це онлайн ігри, чи форуми, чи перегляд фільмів? Дуже часто батьки не знають, в яких додатках перебувають їхні діти, що також формує певну небезпеку.

Критичне мислення

Тренінг "Критичне мислення"

Критичне мислення – це про те, що не вся інформація, яка є в інтернеті, по-перше, правдива. По-друге, варто оцінювати, наскільки інформація є небезпечною.

“Наприклад, як з таблетками. Буває таке, що дітям цікаво, як воно? В таких випадках варто перечитати інструкції до ліків і дізнатися, що буде при передозуванні. І це дитині варто пояснювати”, – говорить дівчина.

Якщо дитина цікавиться тим, що вас одразу насторожує, то можна знайти в інтернеті пояснення, що з нею трапиться, якщо  вирішить зробити те, чи інше. Так підліток розумітиме, що буде в результаті. До того ж варто пам’ятати, що в інтернеті багато фейків, тому інформацію варто перевіряти. Також потрібно розрізняти природне фото і фотошоп, який може мати на меті надто неприємні речі.

“Раніше я викладала критичне мислення в одному з університетів. Часто студенти першого курсу говорили, що вони ніколи не замислювалися про критичну оцінку інформації і не знали про існування неправдивих постів чи “підроблених” світлин. Я переконалася: їм дуже важливо почути, що інформацію варто “тверезо”оцінювати, бо не все, що ми бачимо в інтернеті, є правдою“, – каже психологиня.

Як створити довірливі стосунки з дитиною

Сім'я – головна ланка виховання особистості дитини. – Управління молоді та спорту

З того часу, коли дитина отримає свій перший гаджет, з нею варто проговорювати основні правила і домовленості щодо користування. А щоб гаджет не замінив дитині весь білий світ, у батьків з нею мають бути спільні ігри чи бодай спільний перегляд фільмів.

Якщо говорити про більш дорослий вік, то це вже про обмін переживаннями. Не так, що батьки намагаються щось випитати, а щоб було невимушене спілкування, звичайним тоном, зі словами: “поділись, будь ласка”.

“Також варто транслювати свої емоції. Якщо батьки переживають за своїх дітей і хочуть знати, чим вони займаються в інтернеті, то про це варто їм сказати. Підлітки часто говорять, що вони, на жаль, рідко коли чують таке від батьків. Не часто відчувають підтримку, або бачать, що батькам важливо знати, що робить дитина. Треба налагоджувати такі містки, які допоможуть побудувати довіру між батьками і дитиною”, – розповідає Аліна Касілова.

Які ознаки дитини мають насторожити

10 фраз, які знецінюють дитину: ці вирази батьки мають уникати | БУГ - bug.org.ua

Якщо ми кажемо про фізичні ознаки дитини, то це часто про безсоння, біль у шлунку і головні болі.

Якщо ми говоримо про певні психологічні зміни, то в дитини можна простежити розсіяну увагу, стирання меж між онлайном і офлайном та меж дня і ночі, тобто дитина плутається в часі. Також замикається в собі і уникає спілкування з оточенням.

Якщо ми говоримо про онлайн світ, то тут є два показники – або дитина ще більше часу проводить в інтернеті і таким чином контролює те, що там відбувається, або, навпаки, видаляється з соцмереж і не торкається гаджету взагалі.

“Також це проявляється і в соціальній сфері. Дуже часто підлітки відмовляються від того, що їм раніше подобалося. Наприклад, від додаткових занять. Вони можуть прогулювати школу без причини, або пояснюючи це тим, що в школі їм погано. А тому можуть й тікати з дому”, – додає психологиня.

Якщо ці показники яскраві і дитина раніше такою не була, то з нею щось відбувається. В такому випадку з дитиною варто поговорити і, по можливості, залучити спеціаліста.

Як зрозуміти, що дитина забагато часу проводить в інтернеті

Батьківський контроль дитячої активності в мережі – Розвиток дитини

Аліна Касілова каже, що коли дитина зайве “зависає” у світовій павутині, вона стає агресивною, нервовою, не хоче більше нічим займатися, крім ігор і перебування в інтернеті. У дитини можуть розходитися межі реального і нереального, тобто вона все одно перебуває у грі, навіть якщо виключила комп’ютер.

Але немає конкретно прописаних норм, скільки дитині можна користуватися інтернетом. Тим більше зараз, коли школярі вчаться дистанційно і виконують домашню роботу дистанційно. Через це діти проводять більше часу в гаджетах, ніж могли б.

Як “витягнути” дітей з соцмереж

Оформлювати їх онлайн час. Тобто, подбати, щоб у дитини були додаткові заняття, спільний офлайн час, прогулянки, відвідування зоопарків, музеїв, інтерактивні ігри чи книжки.

“Коли ми кажемо, що дитина багато часу проводить в онлайні, то це означає, що вона щось заміщає в своєму житті. Дитина знаходить в інтернеті щось таке, чого їй не вистачає в реальності. З дітьми варто поговорити про це. Часом вони самі кажуть, як би хотіли змінити свій офлайн час і менше торкатися гаджетів”, – зазначає психологиня.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено