Івано-Франківськ

Назад у минуле: лазня на Низовій та бар “Ватра” в Івано-Франківську (ФОТО)

Лазня "Нептун" - найдавніший банний заклад не лише в Івано-Франківську, але й в Україні.

Згадки про міські громадські лазні в історичних документах зустрічаються від XVIII ст. та лазню, що по вулиці Фердинанда (нині – вулиця Низова), слід згадати окремо, пише ПІК.

Ось які урочисті слова знайшов для її характеристики міський хроніст у 1847 р.:

“Також заслуговує на увагу парна купальня з ваннами, збудована 1845 р. по вул. Фердинанда, яка з великим коштом і вигодою… для громадськості за помірковану платню для відвідання відкрита”.

Не забув згадати про “потову лазню, відкриту приватним підприємцем по вул. Фердинанда у 1845 р.” і Садок Баронч у своїй монографії про Станиславів, виданій 1859 р.

Архітектура

Одноповерховий будинок лазні з портиком являє собою певний інтерес в архітектурному плані і цілком може бути віднесений до числа пам’яток історії та архітектури. Тим більше, що тут, у залі очікування, в 1892 р. I. Франко та М. Павлик проводили віче станиславівських радикалів.

Laznya na Nyzovij Foto I.Panchyshyn scaled

Фото: І.Панчишин

У 1930-х роках згадана лазня піднесено іменувалась «Турецькою». На відміну від «Римської», яка стояла на місці нинішнього приміщення облспоживспілки по вул. Грушевського і донині не збереглася.

Культова лазня

Цю лазню ще називали турецькою, на відміну від римських чи руських у турецькій лазні температура не висока — 30-55°С. Вона ідеально підходить для людей, що погано переносять спеку, особливо популярна серед жінок. Лазня досі працює та є найстарішою в Україні.

SHHe bez Neptuna. Foto V. Mulyk scaled

Фото В. Мулик

Франківці пригадують, що саме там з’явився перший душ-шарко. Його встановили в бані десь наприкінці 70-х.

Пам’ятаю той жар, коли заходив до парної… Ще будучи школярем, у 80ті роки в парній завжди було цікаво… Там була своя атмосфера, та різні історії Старшого Покоління… які було цікаво слухати, хлопаючи вухами …”, – пригадує Alex Skrypka.

70 ti roky

Ще донедавна лазня на Низовій – була найдавніша серед діючих в Україні. Допоки не припинила свою роботу. Подейкують, що будівлю вже продали, відтак її доля фактично вирішена. Ось так Івано-Франківськ залишився без жодної комунальної лазні…

such scaled

Пив-бар “Ватра”

Щодо пів-бару «Варта», то його також згадують франківці під асоціацій з лазнею.

Стара добра “Ватра” з специфічним смородом розбавленого пива і таранькою що продавали коло ратуші на столиках. В 90-х там були кабінки і більярд“, – пригадує Василь Пернаровський.

Vatra Foto I.Ropyanyk scaled

Фото І.Роп’яник

П.С. Якщо ви маєте власні спогади, пов’язані із лазнею на Низові або баром “Ватра”, пишіть у коментарях до нашого матеріалу в соцмережах. Дякуємо!

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено