Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: 267 років тому розпочався суд на ватажком опришків Баюраком (ФОТО)

У квітні 1754 року в Станіславові відбувся суд та страта Василя Баюрака — соратника Олекси Довбуша.

1566814377 996

Баюрак добре відомий, як керівником опришківського руху на Прикарпатті в 1745-1754 роках.

Народився він 1722 році у селі Дора неподалік Яремче. Його батько Гнат та брати були опришками. У 22 роки Василь також дав присягу опришка вступивши до загону Олекси Довбуша з яким ходив у наступи на польську шляхту до останнього його походу. Після загибелі ватажка Олекси Довбуша сам став на чолі опришівського загону на Прикарпатті.

З 1745 р. по 1754 р. Василь Баюрак з іншими загонами опришків здійснював напади на панські двори та вміло переховувався в карпатських лісах. Але хитрістю та підкупом гуцула Василя Бойчука, який запросив до себе Баюрака, шляхта схопила опришка.

Підкуплений шляхтою, один із ґаздів у гірському селі Ясенів Горішній, напоїв Баюрака горілкою, зв’язав і п’яним віддав шляхтичам.

unnamed 24

Суд та страта

20 квітня 1754 року в ратуші Станіславова почався суд над ватажком опришків, через 4 дні його було піддано страшним тортурам. Незважаючи на катування, він «на дальші запитання нічого не відповідав».

25 квітня 1754 року суд виніс вирок:

«Повинен бути катом випроваджений на площу смерті, який моє відрубати йому обидві руки сокирою по лікті. Після їх відрубання має бути відрубана голова. Врешті, з метою здержання інших від такого життя — четвертувати. Окремі частини тіла повинні бути розвішані на шибениці в полі, при шляху, а пізніше мають бути закопані в землю. Тільки голова повинна довше висіти».

Подробиці цієї страти повідомив відомий польський поет Францішек Карпінський — 13-річним хлопцем був присутній він на цьому «видовищі».

“Перша страта злочинця, яку я тоді побачив у Станіславі. Баюрак, ідучи на площу смерті, казав собі дати улюблену гірську сопілку, на якій заграв сумні гірські мелодії… Потім перед міською ратушею на ешафоті Баюраку зачитали вирок. Кат відрубав живому підсудному обидві руки по лікті, відтяв голову, а тіло почетвертували й розвішали на палях попри дорогу до Станиславова”, – писав Кірпінський у своїх «Спогадах».

Strata Bayuraka1

Вшанування пам’яті

На честь славного опришка в 1992 р. на міській ратуші Івано-Франківська, де колись засідав польський суд, а у підвалах допитували опришків, зокрема, Василя Баюрака, встановлено барельєфне профільне зображення погруддя В.Баюрака з присвятним написом:

На цій площі 25 квітня 1754 р. був страчений керівник опришівського руху на Прикарпатті в 1745–1754 роках, соратник Олекси Довбуша, народний герой Василь Баюрак“.

p1540793 157968 1

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено