Івано-Франківськ

На Тернопільщині розцвіла “неопалима купина” (ФОТО)

У заповіднику "Медобори" розцвіли біблійні рослини.

На Тернопільщині на горі Гострій можна побачити унікальне явище масового цвітіння червонокнижного ясенцю білого. Про це пише ПІК з посиланням на Главком.

На Тернопільщині розцвіла "неопалима купина" (ФОТО)

Уся поверхня ясенцю, або як його ще в народі називають “неопалима купина”, вкрита спеціальними залозами, які виділяють величезну кількість летких ефірів, що невидимою хмаринкою огортають рослину. Випари досить ядучі і при вдиханні викликають подразнення слизових оболонок. Так Ясенець захищається від поїдання травоїдними тваринами.

Якщо в спекотну і безвітряну погоду до ясенця піднести вогонь, то випари спалахнуть і рослину на мить охопить клубок полум’я. При цьому самій квітці це не спричинить жодної шкоди. Точнісінько як у відомому біблійному сюжеті про купину, що горіла та не згорала. 

836217 big

836207 big

Рослина дуже красива, але небезпечна – при контакті з оголеною шкірою ясенець викликає сильні хімічні опіки, що проявляються за кілька годин і довго не заживають. А от для комах – жодної шкоди – «неопалима купина» є гарним медоносом. 

 До слова, на Гострій також можна побачити 14 видів червонокнижних та пів сотні видів ендемічних, рідкісних та регіонально рідкісних рослин. 

836215 big

836212 big

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено