Івано-Франківськ

Поблизу Бурштина поселився сорокопуд сірий (ФОТО, ВІДЕО)

Вперше для Бурштинського Опілля, між селами Куропатники і Користовичі на Прикарпатті, зафіксували гніздування сорокопуда сірого.

sorokopud

11 червня заступником директора з наукової роботи Галицького НПП Володимиром Бучком, зареєстровано гніздування рідкісного представника Червоної Книги України – Сорокопуда сірого (Lanius excubitor), пише ПІК.

Довідково:

Область поширення сірого сорокопуда зони помірного і субарктичного клімату північної півкулі від лісотундр на півночі до степів на півдні. Загалом сірий сорокопуд гніздиться в Євразії на південь до 50-ї паралелі, а в Північній Америці до півдня до 55-паралелі. Через територію України проходить південна межа гніздового ареалу виду. В нас сірий сорокопуд гніздиться в усіх поліських та прикарпатських областях. Є інформація про випадки гніздування в центрі та на Поділлі. В осінньо-зимовий період трапляється на всій території України. Біотопом даному виду слугують переліски, узлісся лісів, чагарники в болотистих місцевостях, значно рідше культурний ландшафт-парки, сади, тощо.

Чисельність сірого сорокопуда скорочується на більшій частині європейського ареалу через спотворення біотопів та використання пестицидів. Для збереження виду необхідна охорона ландшафтів в яких гніздиться вид, заборона використання пестицидів, впровадження природоохоронних методів сільського господарства. Сорокопуд сірий перебуває під захистом Червоної книги України (статус – рідкісний).

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено