Івано-Франківськ

Вчені з’ясували, чому від коронавірусу пропадають нюх та смак

Пацієнтам робили сканування головного мозку до і після коронавірусної хвороби.

1588813985 0 73 3068 1800 1920x0 80 0 0 8ebda6e3153cae18529c8389e5b6e79b scaled

Британські вчені з Оксфордського університету і Імперського коледжу Лондона встановили, що у людей, які перенесли коронавірусну хворобу, зменшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, які відповідають за розпізнавання запахів і смаків, повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на  дослідження MedRxiv, пише ПІК.

Дані для дослідження були взяті з бази проекту UK Biobank, в якому люди добровільно діляться своєю медичною інформацією.

“Експерти відібрали дані про 782 пацієнтів, які пройшли сканування мозку до пандемії. 394 людини з цієї кількості перехворіли COVID-19 – більшість мала легкі або помірні симптоми і тільки 15 потребували госпіталізації”, – повідомляє джерело.

Після одужання пацієнти ще раз пройшли сканування головного мозку.

“Коли вчені порівняли дані до і після хвороби, то прийшли до висновку, що навіть у тих людей, які перенесли хворобу в легкій формі, помітно зменшилася кількість сірої речовини в певних  ділянках головного мозку, які відповідають за розпізнавання смаків і запахів. Також вони частково пов’язані з функціями мозку, відповідальними за пам’ять та емоційні реакції”, – зазначає ДТ.

У той же час, вчені припускають, що зменшення цих ділянок може в довгостроковій перспективі збільшити ризик виникнення деменції.

Нагадаємо, що ще рік тому вчені намагалися з’ясувати причину зникнення нюху. Тоді вони робили експерименти на мишах і прийшли до висновку, що коронавірус “потрібні” білки в носових порожнинах, щоб пробратися в організм.

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено