Івано-Франківськ

Оцінка експерта: чому в Україні неймовірно подорожчав борщ

Перш ніж лякатися вартості готової страви, треба розібратися, чому цьогоріч злетіли в ціні овочі борщового набору.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled

Оцінка експерта: аналітики довели, що український борщ зараз майже втричі дорожчий ніж 2020 році. А все тому, що на даний момент:

  • оптові ціни на моркву вищі за торішні вдвічі,
  • ціни на цибулю – у два з половиною рази,
  • ціни на білокачанну капусту – втричі,
  • ціни на буряки столові – теж утричі!

Тобто в середньому за цією категорією овочів ціни зросли у 2,6 рази порівняно з початком грудня 2020 року, повідомляє agrotrend, пише ПІК.

original scaled

“Єдиним товаром борщової групи, який не подорожчав, а навпаки, подешевшав, залишається продовольча картопля. Середні оптові ціни на українську картоплю на даний момент на третину нижчі, ніж роком раніше”, – пише видання.

  • Економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак не просто констатує факт здорощання овочів. Він аналізує, що до цього призвело.

maxresdefault scaled

“Серед ключових причин здорощання овочів є скорочення посівних площ, посилене несприятливими погодними умовами. При цьому площі під картоплю, яка, навпаки, була дорогою кілька років поспіль, фермери останні два роки розширювали. Тому ціни на неї і виявилися нижчими, ніж минулого року”.

З інших факторів, які негативно впливали на інвестиції у вирощування овочів борщового набору, слід назвати і погіршення прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові та олійні культури.

Це дозволило останнім наблизитися до прибутковості вирощування з гектара до овочів борщового набору. При цьому, як зазначив економіст Андрій Ярмак, рівень ризиків при вирощуванні зернових є набагато нижчим, ніж при вирощуванні цибулі, буряків, моркви або капусти.

Крім того, зернові легше, простіше і дешевше зберігати, ніж овочі борщового набору, та й ціни на зернові ніколи не вагаються так сильно, як на овочі.

“Наприклад, ціни на білокачанну капусту пізніх сортів в той самий день у різні роки можуть відрізнятися навіть у 20 разів. А це, звичайно, величезний ризик. Ну і ще один негативний для овочівництва фактор, який виявився лише у 2021 році – це відкриття ринку землі. Тепер більшість аграріїв, щоб залишитись у бізнесі, буквально змушені скуповувати землю, спрямовуючи до неї вільні ресурси, які інакше могли б бути інвестовані у с/г виробництво», – пояснює Андрій Ярмак.

Читайте також:

Оцінка експерта: чи розпочне Путін цієї зими війну проти України

Оцінка експерта: у цінове свавілля на ринку олії має втрутитися українська влада

Оцінка експерта: за яких умов власники паїв на Прикарпатті активніше продаватимуть землю

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено