Івано-Франківськ

Стало відомо, як прикарпатці ставляться до донорства органів

В опитуванні взяли участь 594 мешканці Прикарпаття.

6882b45 trans

Протягом грудня 2021 року в Івано-Франківській області провели онлайн-анкетування про те, чи готові прикарпатці ставати донорами посмертно.

Дослідження показало, що серед опитаних майже 72% відповіли «так», 5% – «ні» та 23% не визначились з відповіддю, пише ПІК з посиланням на сайт Івано-Франківського національного медичного університету.

Ініціаторами опитування стали студент ІФНМУ Мирослав Легун та трансплант-координатор обласної клінічної лікарні Лілія Шевага.

Як розповідає Мирослав Легун, відповіді тих, хто відповів «так» і «ні» додатково ще порівняли.

“Перше, на що варто звернути увагу, яка частка людей вже обговорили цю тему. Вона склала 71% для тих, хто позитивно ставиться до трансплантації органів, та 39% – для тих, хто ставиться негативно. З цього можна зробити висновок: люди, що готові бути донорами, більш відкрито спілкуються на цю тему та вже обговорили її серед своїх колег, друзів чи родичів”, – каже студент.

Другим важливим аспектом, що вплинув на відповіді опитаних, стали упередження.

Найпопулярніші з них:

  • релігія повинна забороняти трансплантацію органів;
  • лікарі будуть неналежно лікувати людей  через те, що ті можуть бути посмертними донорами;
  • на посмертних донорів можуть «полювати» треті особи заради органів.

На основі цього дослідники зробили другий висновок: люди, які вірять в ці упередження, з більшою ймовірністю виступають проти посмертного донорства.

Третім, і не менш важливим висновком стало те, що люди, які готові бути посмертними донорами, більш обізнані в розумінні медичних понять та Закону України “Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині”.

“Наразі трансплантологія для пересічного українця є чимось новим і незвіданим. Проте не варто лякатись чи боятись цієї непростої, але дуже важливої теми. У світі протягом багатьох років рятують життя використовуючи трансплантації, і зараз Україна наближається до розвинених у цій сфері держав”, – підсумовує Мирослав Легун.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено