Івано-Франківськ

Оцінка експерта: де в Україні є більше шансів знайти роботу і яку

Війна наклала свій відбиток на ринок праці в Україні. Що конкретно змінилося і як не розгубитися.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 3 scaled 3

Все більше українців втрачають надію знайти роботу. З одного боку, війна позбавила людей зайнятості в середині країни, а з іншого – перекрила для чоловіків можливість поїхати попрацювати за кордоном.

Експертну оцінку ситуації надає головна редакторка robota.ua Юлія Далібук, пише ПІК.

Топ-5 міст за кількістю вакансій і резюме

На початок травня найактивнішими роботодавці були в Києві, Львові, Дніпрі, Одесі та Вінниці. А от кандидати на робочі місця проявляли найбільшу активнсть в Києві, Одесі, Львові, Полтаві та Дніпрі.

  • Топ-5 вакансій на початок війни

На початок повномасштабної війни найзатребуванішими професіями на ринку були продавці, касири, водії, працівники робочих спеціальностей, медики й аптечний персонал. Це відрізняється від потреб роботодавців на кінець 4 кварталу 2021 року.

«Це зрозуміло та логічно. На початку повномасштабної війни були проблеми з логістикою, транспортом, були великі черги та дефіцит в аптеках, у магазинах. Тому був і кадровий дефіцит за цими напрямками», — пояснює Юлія Далібук.

  • Топ-5 вакансій травня

Найпопулярніші вакансії в Україні станом на травень — це веброзробник, перекладач, оператор кол-центру, копірайтер та інтернет-маркетолог. Що цікаво, у розрізі міст вакансії відрізняються в залежності від місцевих потреб ринку.

«У порівнянні і з 4 кварталом 2021 року, і з початком бойових дій, ситуація дуже змінилася. Зміни на ринку праці динамічні. Якщо того року топ-5 вакансій міг не змінюватися протягом кварталу, то зараз ситуація змінюється щомісяця, щодва тижні. І яким буде цей топ-5 у червні чи навіть наприкінці травня — спрогнозувати важко. Ситуацію, яка складається з вакансіями, диктує нам ситуація на фронті», — каже Далібук.

Яку зарплату пропонують компанії

«Якщо в січні по всій Україні зарплата за вакансіями складала 14 тис. грн, то в квітні вона складає 15 тис. 100 грн. Тобто роботодавці зараз навіть дещо підвищили планку, яку вони пропонують. У кандидатів аналогічна ситуація. У розрізі міст ситуація схожа, відрізняються тільки Київ і Львів, де амплітуда коливань зарплат дещо більша, ніж в інших містах», — розповідає головна редакторка robota.ua.

Як себе подати, щоб знайти роботу

Після 24 лютого жодного роботодавця вже не здивуєш бажанням кандидатів підлаштуватися  під обставини.

При цьому Юлія Далібук радить звернути увагу на супровідний лист, який ви надсилаєте з резюме. Саме ним можна зачепити потенційного роботодавця:

«Пишіть щиро чому саме ви — ідеальний кандидат на посаду. Оригінальні супровідні листи  за даними нашої HR-команди на 60% підвищують шанси на успіх у роботодавців. Лист має бути невеликим, до трьох абзаців, але головне, щоб він не був однаковим, шаблонним “на всі випадки життя”. 

До слова, президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 13 травня закликав українців, які мають бізнес — відновити роботу там, де це можливо.

“Варто повертатися до роботи й усьому українському бізнесу, який ще не відновив діяльність, хоча може це зробити на безпечній території. Забезпечувати робочі місця та підлаштовувати економічну активність під наявні умови – це також велика робота на оборону, на наше майбутнє”, — наголосив президент.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено