Івано-Франківськ

“Ялинка перемоги”, ракетний удар, відключення світла: ТОП-10 новин тижня за 12-18 грудня 2022 року (ФОТО)

Важливі та актуальні новини України та Прикарпаття за останні сім днів, які Ви можливо могли пропустити.

“Ялинка перемоги”, ракетний удар, обмін полоненими, нововведення у відключенні електроенергії та ряд інших подій в щотижневому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Представлення нового єпархіального архієрея

11 грудня, попри протести, у кафедральному соборі Різдва Христового  м. Івано-Франківська відбулось представлення нового єпархіального архієрея – єпископа Івано-Франківського і Коломийського Никити  (Сторожука).

«З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у цей день до Івано-Франківська прибули; Високопреосвященніший Мелетій, митрополит Чернівецький і Буковинський, постійний член священного синоду, голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ та Високопреосвященніший Веніамін, архієпископ Хотинський, колишній  тимчасово керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ», – йдеться у дописі спільноти  Православне Прикарпаття.

319707464 6031136223577279 8292434929600195090 n 1

Нагадаємо, у Франківську відбувалася акція протесту біля храму УПЦ МП. Активісти та небайдужі містян намагалися штурмувати церкву, щоб висловити незгоду з призначенням єпископом Івано-Франківським та Коломийським Никити (Сторожука).

Відключення електроенергії

В Івано-Франківській області почали вимикати електроенергію на підприємствах. Окрім цього, вимикатимуть будинки, мережі яких під’єднані до об’єктів критичної інфраструктури.

Про це розповів в ефірі радіо “Західний Полюс” технічний директор “Прикарпаттяобленерго” Олег Сеник, пише ПІК.

“Прикарпаттяобленерго” оприлюднило графік для 4 черги, який діятиме, щоб зменшити  навантаження на мережу в “пікові” години. З нововведень –  4 чергу поділили на підчерги 4.1 та 4.2.

В Україні пояснили, чому світло іноді вимикають не за графіком

Окрім цього, було запроваджено графіки відключень для бізнес-сфери – обмеження потужностей і електроенергії.

“Йдуть холоди і ситуація може погіршуватися, тому потрібно залучати більше споживачів до відключень електроенергії, для того, щоб графік для всіх покращився. Тому залучили до вимкнень й бізнес. Станом на 13 грудня вже запровадили графіки для великих споживачів. Це зменшує навантаження області”, — пояснив Олег Сеник.

Головна економічна подія року для Прикарпаття

DSC 0007 scaled 1

15 та 16 грудня в місті Івано-Франківську відбувається головна економічна подія року для Прикарпаття – дводенний форум проєкту «Розвиток бізнес сектору України».

Під час форуму відбулася панельна дискусія на тему енергобезпеки, а також альтернативних джерел енергії. В цілому форум зібрав близько двохсот учасників. Кожен з них міг взяти участь в панельних дискусіях, які були зосереджені на таких темах, як післявоєнне відновлення економіки країни, можливості та перспективи розвитку для бізнесу та енергобезпека.

Власне, остання тема панельної дискусії про енергобезпеку, а також альтернативні джерела енергії, викликала чималий інтерес в учасників форуму. Зокрема, про актуальну ситуацію з енергопостачанням на Івано-Франківщині розповів технічний директор АТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник.

За його словами, у компанії із розумінням ставилися до бізнесу. Відтак графіки відключень світла складалися таким чином, щоб бізнес міг працювати. Але дійшли до межі, тому застосували графіки обмежень. Довели його до схеми 4 на 4.

В Україні з’явилося нове свято

630 360 1512890788 1081 1

Президент Володимир Зеленський підписав указ №854/2022. Згідно з ним, в Україні зʼявилося нове свято — День прав людини.  Відзначатимуть його щороку 10 грудня.

Як йдеться в указі, свято відзначатимуть задля «утвердження та забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов’язком держави, посилення консолідації українського суспільства».

Запровадженням цього свята Україна підтримала рішення Генеральної Асамблеї ООН про відзначення 10 грудня Дня прав людини на честь ухвалення Загальної декларації прав людини. Цей указ глави держави набирає чинності з дня його опублікування(9 грудня).

“Ялинка перемоги”

319676650 1310403329780519 3429983497752010922 n scaled 1

19 грудня на Вічевому майдані відкриють символічну “Ялинку перемоги”. До створення інсталяції долучились вищі професійні училища, здобувачі освіти усіх закладів.

“Своїми руками діти виготовляють прикраси і поступово «Ялинка Перемоги» перетвориться в справжню красуню. Ці свята будуть іншими, але віра в диво і в перемогу залишається в серці кожного”, – зазначили у Департаменті освіти та науки Івано-Франківської міської ради

Нагадаємо, згідно з рішенням, новорічні свята в Івано-Франківську цьогоріч пройдуть без хвойної ялинки, світлодіодних арок та святкових ілюмінацій.

Нарешті вдома

FB IMG 1671047245859 scaled 1

14 грудня відбувся черговий обмін полоненими – Україна повернула додому 64 захисники, які воювали на Донеччині та Луганщині., повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

“Продовжуємо повертати своїх. 64 воїни ЗСУ, які воювали на Донецькому та Луганському напрямку, зокрема брали участь в обороні міста Бахмут, їдуть додому. Це офіцери, рядові та сержанти, наші герої”, – йдеться у повідомленні.

Вдалося також звільнити громадянина США, який допомагав нашим людям – Мурекезі Суеді.

Масований ракетний удар

166821 1 large scaled

16 грудня росія здійснила масований ракетний удар по території України. За попередніми даними, з районів Каспійського та Чорного морів росіяни випустили по об’єктах критичної інфраструктури України 76 ракет.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, пише ПІК.

Було випущено 72 крилаті ракети (Х-101, «Калібр», Х-22) та чотири керовані авіаційні ракети (Х-59/Х-31П).

Силами і засобами зенітних ракетних військ Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних Військ знищено 60 ворожих ракет.

“Ракетний терор і зухвалі спроби противника пробити протиповітряну оборону Києва не змусять нас скласти зброю”, -підкреслив Залужний.

Надзвичайні новини

Zapysaty 14 scaled

Врятувала дітей ціною власного життя. В селі Перегінське на Прикарпатті 31-річна жінка зуміла передати сусідам через вікно двійко своїх дітей – одного та дев’яти років. Адже будинок палав і двері заблокувало полум’я.

Сама жінка та її літня мати згоріли живцем. Рятувальники, які прибули на виклик, кажуть: вогонь спалахнув уночі та швидко поширився, оскільки будинок дерев’яний.

Причиною пожежі, ймовірно, стало закорочення в електромережі. Але що саме сталося – експерти ще з’ясовують. Поліція відкрила кримінальне провадження.

318636390 1869618880057508 79826978407890963 n scaled 1

В аваріях на Прикарпатті загинула одна людина, ще четверо постраждали. ДТП з летальними наслідками сталася на Надвірнянщині, а з постраждалими в Яремчі.

14 грудня о 6 годині ранку на лінію «102» надійшло повідомлення про смертельну аварію в селі Пасічна, Надвірнянського району.

38-річний водій, керуючи автомобілем “Renault Kangoo”,  не обравши безпечної швидкості руху та не врахувавши дорожньої обстановки, на заокругленій ділянці дороги не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.

“В результаті ДТП пасажир, 1984 року народження, від отриманих травм загинув на місці події, а керманича з травмами госпіталізували до лікувального закладу”, – зазначають у поліції.

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими сталася в місті Яремче, 13 грудня близько 14 години. Внаслідок ДТП водія ВАЗу та двох його пасажирів з травмами госпіталізовано до медзакладу. Керманич Opel був тверезий.

Реформа містобудування

010422ie16 scaled 1

13 грудня, Верховна Рада ухвалила резонансний законопроект 5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. Документ, зокрема, передбачає розширення можливостей Єдиної державної електронної системи у сфері будівництві.

Також з його запровадженням очікується спрощення реєстрації прав на виконання підготовчих і будівельних робіт та перегляд системи містобудівного контролю.

Протягом усього періоду з моменту реєстрації у ВР у червні 2021 року цей законопроєкт викликав бурхливі дискусії. Не голосувати за цей документ закликали мери, архітектори, а також окремі громадські організації. Зокрема й мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

“Фактично забираються повноваження громади, громадські слухання. Місцеві органи влади вже не будуть дотичні до будівництва, все будівництво буде в Києві. Якщо цей законопроект ухвалять, то будов таких, як Мельника (ред. франківський забудовник Іван Мельник та його M Group Development, у якого люди, які придбали житло на умовах дольової участі, так і не отримали своїх квартир) стане ще більше”, – казав він.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено