Івано-Франківськ

Два собори Києво-Печерської лаври, якими користувалась УПЦ МП, повернули державі

В Української православної церкви (московського патріархату) завершилася оренда цих об'єктів.

WhatsApp Image 2023 01 05 at 13.04.25 scaled

Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули у власність держави.  2 січня запрацювала комісія для приймання-передавання Успенського собору та Трапезної церкви від УПЦ МП до держави.

У складі комісії були представники національного заповідника «Києво-Печерська лавра», юридичної компанії «Міллер», УПЦ МП та Мінкульту, пише ПІК з посиланням на “Громадське“.

Вони інвентаризували майно та складали акт технічного огляду двох будівель. Комісія забезпечила комплексний опис майна соборів, стану іконостасів й ікон та іншого майна, що не можна відокремити від культових споруд.

На останнє засідання комісії 5 січня не прийшов митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Однак у Мінкульті вказують, що відсутність його підпису не заважає поверненню майна державі”, – йдеться у повідомленні Мінкульту.

Нагадаємо,  УПЦ МП 31 грудня завершився термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території Верхньої лаври. Намісник Києво-Печерської лаври УПЦ МП митрополит Павло (Лебідь) просив президента Володимира Зеленського залишити собори за УПЦ МП.

Проте згодом Міністерство культури повідомило, що не буде рекомендувати Лаврському заповіднику продовжувати з УПЦ МП оренду двох соборів.

Ще у користуванні УПЦ МП залишається Нижня Лавра. Адже там договір оренди безстроковий. Комісія має перевірити правомірність такого користування.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено