Івано-Франківськ

Гвардія наступу, скандал у Коломиї, п’яні вечірки: ТОП-10 новин тижня за 30 січня – 5 лютого (ФОТО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

огляд новин

ТОП новин тижня України та Прикарпаття за 30 січня – 5 лютого 2023 року, які ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Ракетні удари

photo 2023 02 02 02 05 33 scaled

Росія продовжує завдавати ракетних ударів по Україні. Тиждень, що минає, не став винятком. Першого лютого у житловий будинок в центрі Краматорська влучила ракета.

Загинули троє людей,

У будинку зруйновано повністю один під’їзд, решта двох під’їздів вціліли. Якщо можна так сказати. Бо повністю зруйновано і вибито вікна, пошкоджено дах і вхідні шляхи. Поруч з цим будинком 8 будинків також пошкоджені. Повністю повибивало вікна, повибивало двері й зруйновані дахи.

Повернення з полону

cbbf2e75e6989fea scaled

Цього тижня вдалося здійснити черговий обмін полоненими. Додому з російського полону повернулися 116 людей. Йдеться про оборонців Маріуполя, херсонських партизанів, снайперів із Бахмутського напрямку та інших українських захисників:

  • 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких — із ССО.
  • Вісім бійців ТрО, семеро з Нацгвардії, шестеро з Нацполіції, п‘ятеро з ДПСУ, двоє з ВМС та один представник ДСНС.
  • З них двоє офіцерів та 114 рядових і сержантів.

“Крім того нам вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів- добровольців – Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью, а також тіло загиблого воїна- добровольця – українця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну – Кулика Євгенія Олеговича”, — написав Єрмак.

Також стало відомо про звільнення з полону чотирьох бійців з Франківщини. Повернулися військовослужбовці 10 окремої гірсько-штурмової бригади.

329055340 866194707996540 2767799514725913681 n scaled 1

До слова, за період повномасштабного вторгнення Росії в Україну українській стороні вдалося повернути з російського полону 1762 людини.

П’яні вечірки

22 scaled

31 січня, соцмережі сколихнула інформація, що у Києві група із 5-7 молодиків влаштовують вечірки, де вживають алкоголь, наркотики, кривдять та принижують непритомних дівчат, знімають це на відео й поширюють у соціальних мережах та закритих каналах Telegram.

Організаторами вечірок виявилися хлопці з Івано-Франківська.

Наступного дня за справу взялася поліція. У молодиків провели обшуки у квартирах Києва та на Франківщині. В ході обшуків у зловмисників вилучили речі для створення порноконтенту, мобільні телефони, готівку.

FB IMG 1675329706829 scaled

Інформація набула колосального розголосу, та дійшла до президента України. У традиційному вечірньому зверненні до українців Володимир Зеленський

“Факти знущань з дівчат…Насильству в Україні місця не буде“, – наголосив Зеленський.

Суд обрав організаторам вечірок 19-річному Андрію Ярині та його другові Ярославу Домбровському запобіжний захід, та залишив під вартою на 60 днів без права внесення застави.

Скандал у Коломиї

tvdqvr7nklrbpxpurhev 1 450x270 1

Минулого тижня Коломию сколихнув свій скандал: міський голова Коломиї Богдан Станіславський хотів призначити керувати освітою громади 62-річного Юрія Онищенка – колишнього міського голову міста Попасна на Луганщині, якому СБУ висувала обвинувачення за підтримку сепаратистів у 2014 році.

Про те, що Станіславський готується призначити Онищенка головним освітянином Коломиї, повідомила у мережі Надія Бордун – мати Любомира Бордуна, який понад шість років очолював управління освіти в Коломиї, але з перших днів російського вторгнення пішов добровольцем захищати Україну у складі 10 гірсько-штурмової бригади й загинув.

Мешканці громади обурилися, адже в Онищенка сумнівне політичне минуле та й немає досвіду в керуванні освітою.

Станіславський спершу зреагував на реакції коломиян негативно, та назвав це все маніпуляціями.

Але згодом написав допис, в якому повідомив, що стажування Юрія Онищенка в управлінні освіти Коломийської міської ради припинено, й попросив вибачення у громади за те, що недогледіли.

Закони не мовчать

IMG 20230203 104452 scaled

Минулого тижня апеляційний суд Івано-Франківської області підбив підсумки роботи у воєнний час й розповіли про особливості судових справ.

Щодо особливості цивільних справ, які розглядаються традиційні для Галичини – це земельні спори. Це стосується позовів громадян про усунення перешкод користування земельними ділянками, заїздами чи проїздами, про визнання видачі неправомірних актів на земельні ділянки іншим особам, порушення добросусідських відносин.

Інша численна категорія цивільних справ – це ті, що стосуються сімейних відносин: аліменти, зміна проживання неповнолітніх дітей, поділ спільного майна подружжя та інші. Розглянули й 222 справи про визнання не дійсними договорів купівлі продажу, оренди, спонукання забудовників до виконання їх обов’язків, які виникають із договорів тощо.

Кримінальних проваджень не зменшилося. А деяких категорій навіть побільшало. Збільшилася кількість порушників, які керують транспортом у стані наркотичного сп’яніння. Крадіжки, як були основним видом злочину, так і залишилися. Також є грабежі, розбійні напади, злочини особливої тяжкості. З’явилися й нові види злочинів – це державна зрада та відхилення від призову.

Відсудила гроші у приватного стоматолога

Розповіли в апеляційному суді й про справи, які стали прецедентом. Так, прикарпатка відсудила гроші у приватного стоматолога за неякісне лікування зубів.

Жінка звернулася з позовом про стягнення моральної й матеріальної шкоди з приватного стоматолога. Але Івано-Франківський міський суд відмовив позивачці. Тож вона подала апеляцію. І вже Івано-Франківський апеляційний суд скасував таке рішення й ухвалив нове – про задоволення позовних умов.

“Суд визнав, що приватний стоматолог не дотримувався правил щодо якості надання медичної допомоги. І стягнув з приватного стоматолога відповідну суми коштів для відшкодування матеріальної й моральної шкоди. Йдеться про декілька десятків тисяч гривень”, – повідомив Віталій Девляшевський, заступник голова Івано-Франківського апеляційного суду.

Це рішення Івано-Франківського апеляційного суду затверджено Верховним Судом України, і стало зразковим рішенням для судів України.

Обшуки у Коломойського

photo 2023 02 01 10 15 45 scaled

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшук вдома в олігарха Валерія Коломойського.

Розслідування проводиться щодо махінацій. Зокрема, йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухилення від сплати митних платежів на якісь космічні суми.

photo 2023 02 01 10 15 46 scaled

Голова фракції «Слуга Народу» у Верховній Раді України Давид Арахамія повідомив, що обшуки провели також у колишнього міністрів внутрішніх справ Арсена Авакова щодо закупівлі вертольотів, у нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара щодо інформації про відмивання грошей Медведчука.

Гвардія наступу

photo 2023 02 03 10 08 02 scaled

Івано-Франківська область долучається до формування штурмових бригад, до яких можуть вступати добровольці, які націлені саме на посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій України. Комплектація відбуватиметься із добровольців. Прийом кандидатів буде відбуватися у ЦНАПах. Доброволець, завітавши туди, має на вибір вісім бригад.

Навчання бійців бригад триватиме кілька місяців: спочатку індивідуальне, потім  – в складі підрозділу і коли командир буде розуміти, що підрозділ готовий, вони перейдуть до виконання бойових завдань.

Зміна виплат для військових 

Стало відомо, чи вистачає бронежилетів, шоломів та зимової форми для ЗСУ

З 1 лютого змінився порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям.

Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 тисяч та 100 тисяч гривень, запроваджених постановою Кабінету Міністрів України 28 лютого 2022 року № 168. Розмір додаткової грошової винагороди військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях, не змінюється.

Анонсовані зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій.

Для прикладу: станом на зараз усі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, у різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 тисяч гривень. Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати — 30 тисяч гривень.

Реставрація старовинної автентичної гуцульської хати-ґражди

IMG 8796 scaled

Наприкінці тижня стало відомо про те, що на музей етнографії Національного заповідника “Давній Галич” у Крилосі отримав можливість під час війни реставрувати дах старовинної автентичної гуцульської хати-ґражди за один мільйон гривень завдяки грантовій програмі.

Хата-ґражда (1889 р.) зі села Устеріки Верховинського району є музейним експонатом та унікальною пам’яткою автентичної дерев’яної гуцульської архітектури, яка опинилася під загрозою знищення, потребувала негайного ремонту покрівлі даху, що руйнувався роками.

 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено