Івано-Франківськ

Дзеркала Євангелія: у Крилосі відкрили виставку давніх галицьких плащаниць (ФОТО)

Плащаниці збирав настоятель івано-франківського Архікатедрального собору Святого Воскресіння митрофорний протоієрей Юрій Новіцький. 

Дзеркала Євангелія: у Крилосі відкрили виставку давніх галицьких плащаниць (ФОТО)

У Музеї історії Галича, що у селі Крилос, відкрилася виставка давніх галицьких плащаниць ХVІІІ – початку ХХ сторіччя. В експозиції представлено 20 плащаниць з колекції Франківської катедри. Про це повідомляє Івано-Франківська Архієпархія, пише ПІК.

«Плащаниці ми розмістили на другому поверсі збірні, у залі, присвяченому історії церкви в Галичині, — розповідає Тарас Зіньковський, завідувач музею історії міста Галича Національного заповідника «Давній Галич». — Прикметно, що сам будинок, в якому зараз є музей, — пам’ятка архітектури кінця ХVІІІ – початку ХІХ сторіччя. Тут колись була літня резиденція митрополитів УГКЦ».

Виставка плащаниць відбувається у Галичі не вперше. Церковні святині кілька років тому вже експонували так само у період Великого Посту в картинній галереї Національного заповідника.

Плащаниця символізує Тіло Христа та повертає нас у євангельські часи, коли Тіло Ісуса, Який помер на хресті, віддали таємному учневі Ісуса, Йосифу з Ариматеї. Він звернувся з проханням до римського намісника Понтія Пилата, аби зняти Тіло Розп’ятого Спасителя та достойно поховати.

Пилат дав такий дозвіл і Тіло Христа оповили плащаницею (полотном), змащеною ароматичними маслами, та поклали до гробу в скелі, де нікого ще не ховали. Вхід туди закрили каменем, який відкрив Воскреслий Христос. Папа Іван-Павло ІІ назвав плащаницю дзеркалом Євангелія.

“Плащаниці, що ми бачимо в нашій експозиції, можна умовно поділити на одно та багатофігурні, — додає Анна Жолоб, старша наукова співробітниця музею. – На однофігурних ми бачимо лише Тіло Спасителя, по боках на деяких зображені предмети, що були в руках катів Христа: хрест із тростиною, спис, губка, якою напували Спасителя в агонії”.

На багатофігурних плащаницях, окрім тіла Христа, може бути зображено Богородицю, Йосифа з Ариматеї, Івана Богослова. 

За словами отця Ігоря Броньовського, коли ми бачимо Тіло Христа на виставлених плащаницях, то також згадуємо жертви наших рідних, знайомих, хтось може пригадувати останні дні, слова, похорони, це пам’ять, яка буде з нами.

“Під час Великого посту треба ще більше молитися за наших захисників і захисниць, за полонених, поранених, лікарів, волонтерів, людей, які втратили на війні найрідніших, та всіх, завдяки кому можемо збиратися, відвідувати храм і дякувати Всевишньому за кожен прожитий день, за дах над головою, за хліб на столі, за рідних, які поруч”, – наголосив Галицький протопресвітер.

Триватиме виставка до середини квітня 2023 року.

zobrazhennia viber 2023 03 16 09 19 54 337 scaled zobrazhennia viber 2023 03 16 09 19 55 013 scaled zobrazhennia viber 2023 03 16 09 19 56 196 scaled

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено