Івано-Франківськ

Чому ми фарбуємо яйця на Великдень та що в собі ще несе цей символ

Все про цікаві великодні традиції - чому ми б'ємося крашанками та фарбуємо яйця.

shutterstock 622139258 scaled

З давніх-давен яйце символізувало життя, весняне пробудження, родючість. Також в наших пращурів цей продукт був символом Сонця через свою округлу форму. Звичайно ж, яйце несло радість та тепло всьому живому, пише ТСН.

Які ще символи несуть яйця на Великдень:

  • яйце може символізувати Воскресіння Христове — коли його очищають від шкаралупи, з нього ніби проступає оновленний світ, який був спасенний Ісусом Христом;
  • також обриси яйця нагадують сам момент вознесіння Ісуса на небо в божественному світінні.

В Україні традиція фарбування яєць та розписування їх різноманітними символічними малюнками дуже популярна. Такі яйця називають писанками, крашанками, крапанками: в залежності від способу фарбування. Саме з них за традицією розпочинають ранок Великодня.

Чому з’явилася традиція битися яйцями

  • На перший погляд традиція розфарбовувати яйця, а потім битися ними може бути незвичною. Але за цими традиціями існує кілька пояснень:
  • Цей звичай є символом боротьби добра зі злом. Здавна найміцніше яйце, яке “побило” всі інші в сім’ї, вважалося оберегом. Його довго зберігали і розбивали останнім.
  • В старі часи привселюдно цілуватися, щоб привітати зі святом, було непристойно, тому віряни швидко придумали символічно триразово “цілуватися” за допомогою крашанок, б’ючи яйця одне об одне.
  • Існує версія, що яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід в печеру, де лежало тіло Ісуса Христа. Тому розбивання шкаралупи допомагає його “звільнити”.
  • В наших предків існувало повір’я, чим більше яєць на Великдень розіб’єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено