Івано-Франківськ

Жовта чи червона: як вибрати черешню і не отруїтися

Ця ягода не тільки смачна, але ще і дуже корисна - але тільки свіжа і вирощена без "хімії". 

Жовта чи червона: як вибрати черешню і не отруїтися

Як правильно вибрати черешню при покупці, на що звернути увагу, чи потрібно її куштувати і від якої ягоди краще відмовитися, пише ПІК з посиланням на УНІАН.

Яка найсмачніша черешня

Найсмачніша черешня – свіжа і натуральна. Щоб вибрати таку, потрібно врахувати кілька моментів.

Як правильно вибрати черешню:

  • Подивіться на шкірку

Вона повинна блищати і бути без вад. Якщо є підгнилі ділянки, то ягоду швидше за все, зірвали давно, вона не свіжа. Якщо шкірка тьмяна і м’яка – черешня переспіла і також була зірвана давно.

  • Понюхайте ягоду

Черешня повинна мати приємний аромат, без запаху гнилі або бродіння – якщо такий є, ягода почала псуватися

  • Зверніть увагу на плодоніжки 

Добре, якщо черешня з “хвостиком” – і чим він зеленіший, тим свіжіша ягода. Якщо “хвостик” засох – черешню зірвали давно. Не дуже добре, якщо вся ягода без плодоніжок – вона вже могла набратися мікробів у місці відриву.

  • Подивіться на улоговинку біля плодоніжки

Там, де плодоніжка прикріплюється до ягоді, є улоговинка – перевірте, чи немає там білястого нальоту. Такий наліт залишається, якщо ягоду відносно недавно обробляли отрутохімікатами. Якщо таку черешню покуштувати, то з’явиться неприємне пощипування в роті. Це точна ознака “хімії”, й такою ягодою можна отруїтися.

Яка черешня краща – жовта чи червона

Черешня не тільки смачна, але ще дуже корисна:

  • містить багато вітаміну С – в 100 г ягоди близько 20% добової потреби;
  • зміцнює імунітет завдяки вмісту магнію, марганцю, заліза, міді, калію і кальцію;
  • містить багато калію, тому корисна при високому артеріальному тиску і підвищеному холестерині;
  • допомагає при анемії;
  • корисна для зору.

І до всього черешня не зашкодить фігурі – в 100 г всього 50-56 ккал. Колір черешні може бути від білого до темно-вишневого – залежить від сорту.

Вважається, що чим темніша ягода, тим вона більш корисна. У темних сортах міститься більше пігментів каротиноїдів і антиоксидантів флавоноїдів, які уповільнюють старіння і захищають від ракових захворювань, а антиоксиданти антоціани протистоять хворобам серця і ожирінню. У той же час білі сорти черешні радять вживати діткам і дорослим, які схильні до алергії.

Яка найсолодша черешня? Солодкість ягоди теж залежить від сорту, але темні сорти найчастіше солодші білих – тут кожен вибирає, що більше подобається. Правда, куштувати черешню при покупці на ринку все ж не радять – ягоду потрібно помити.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено