Івано-Франківськ

Ексголову Держспецзв’язку Юрія Щиголя взяли під варту

Альтернатива застава у сумі 25 млн грн. 

190370 1 large scaled

Вищий антикорупційний суд взяв під варту колишнього голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрія Щиголя, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 62 млн грн державних коштів при закупівлі програмного забезпечення.

“Застосувати до підозрюваного Юрія Щиголя запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 21 січня 2024 року. Взяти підозрюваного під варту в залі суду”, – сказав суддя.

У нього є можливість внесення альтернативної застави у сумі 25 млн грн.

Що передувало:

Впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Наразі підозрюються шість осіб:

  • Голова Держспецзв’язку та його заступник;
  • гендиректор та співробітник держпідприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

До слова, Президент України Володимир Зеленський виключив зі складу Ставки верховного головнокомандувача ексголову Держспецзв’язку Юрія Щиголя і призначив міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено