Івано-Франківськ

За рік на Прикарпатті зафіксували 54 випадки вірусного гепатиту А: в яких районах

13 випадків були серед дітей до 17 років.
istockphoto 951171934 612x612 1

Blood sample for hepatitis A virus (HAV) test

За 12 місяців 2023 року в Івано-Франківській області зареєстрували 54 випадки захворювання на вірусний гепатит А.

Випадки реєструвались на території Івано-Франківського, Калуського, Надвірнянського та Коломийського районів, передає ПІК.

Зокрема, у Калуській територіальній громаді за 2023 рік зареєстрували три випадки захворювання серед дорослих.

“Всі випадки  спорадичні. В осередках захворювання проведено дезінфекцію води, заходи заключної дезінфекції за місцем проживання та за місцем роботи захворілих, спостереження за контактними особами. Досліджувались проби питної води, вони відповідають нормам. Також проведено вірусологічне дослідження води,  в одній пробі виявлено антиген до вірусного гепатиту А”, – йдеться у повідомленні Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

На даний час ситуація з захворюванням на гепатит А в області стабільна. Тривають профілактичні та протиепідемічні заходи.

Довідково:

  • Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку. Воно може мати як легкий, так й важкий перебіг.
  • Передається під час вживання забруднених продуктів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.
  • Симптоми гепатиту А можуть включати жовтяницю, головний біль, слабкість, діарею та нудоту. Хоча більшість людей одужують повністю без лікування, деякі випадки мають важкий перебіг та становлять загрозу для життя.
  • Інкубаційний період зазвичай триває 14–28 днів.
  • Інфікуванню можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук,  мити овочі й фрукти чистою водою перед споживанням, використовувати для пиття та приготування їжі лише бутильовану або кип’ячену воду.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено