Івано-Франківськ

Міжрегіональний форум у Чернігові: як відновити економіку країни на деокупованих територіях? (ФОТО)

Учасники форуму обговорили основні проблеми й виклики бізнесу в сучасних умовах та напрацювали основні стратегії й інструменти відновлення звільнених регіонів.

IMG 0530 scaled

Сьогодні, 25 січня, в Чернігові відбувся міжрегіональний форум, який покликаний сприяти відновленню економіки країни на деокупованих територіях. Його організували команда ГО «Розвиток бізнес сектору України», представники Чернігівської торгово-промислової палати та представники Чернігівської ОВА.

Наразі бізнес України працює в у мовах серйозних викликів, ризиків та випробувань. Багато малих та середніх підприємств мають проблеми в кадровій політиці,  логістиці, каналах збуту. Підприємці навчилися бути гнучкими та змінили чимало підходів в бізнесі, аби втриматись на плаву, повідомляє ПІК.

Саме на основі цієї проблематики в Україні реалізовують національний проєкт «Відновлення економіки країни». Ця ініціатива є частиною Проєкту “Зміцнення громадської довіри в Україні” – UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

«Цей форум об’єднує спільноту людей, які палко віддані справі відновлення України. Це можливості не лише обговорити питання відновлення економіки України, а й прокласти дієвий шлях до сталого зростання України. Сьогодні ми маємо змогу не лише обмінятися досвідом, а й знайти нові можливості для співпраці. В результаті цієї ініціативи вже почалося обговорення на високому рівні, як краще забезпечити доступ до програми підтримки малих і середніх підприємств для Північного та Східного регіонів. Ми пишаємося, що стоїмо із вами пліч-о-пліч, коли ви даєте відсіч збройній агресії та починаєте свій шлях до історичних перетворень», – каже Теодора Делл, заступниця директора місії USAID-Україна.

IMG 0342 scaled

Форум «Відновлення економіки на деокупованих територіях» – це останній та завершальний етап однойменного проєкту. Ключові теми, які обговорили під час заходу: розробка державної та регіональних стратегій відновлення звільнених регіонів; економічне відновлення: виклики та проблеми бізнесу; інструменти економічної підтримки МСБ, розвиток інфраструктури підтримки бізнесу.

В’ячеслав Чаус, голова Чернігівської обласної військової адміністрації, каже, що влада та бізнес мають працювати в унісон.

IMG 0258 scaled

«Цей форум насправді дуже важлива подія для Чернігівщини. Адже наш регіон дуже постраждав, зокрема бізнес. І зараз ми активно відновлюємося, як інфраструктура, так і бізнес. І сьогодні дуже важливо, щоб дії влади та бізнесу були в унісон. Тому такі зустрічі важливі, і я сьогодні дякую, що міжрегіональний форум проводиться тут, на Чернігівщині», – каже Чаус.

Костянтин Іванов, президент Чернігівської ТПП, каже, що без стабільної економіки – не буде нашої перемоги.

IMG 0371 scaled

«Є війни швидкі, а є війни довгі. І от з досвіду попередніх воєн, довга війна – це війна економіки. Сьогодні ми маємо це зрозуміти, і виходити з того, що не буде нашої перемоги, якщо наша економіка не буде знаходитися в робочому стані, в гарних кондиціях і не буде боротися за нашу спільну перемогу. Ми, все суспільство, кожен на робочому місці – ми переможемо. І одна з цілей таких зустрічей – це чути один одного, шукати рішення, засоби та інструменти», – розповідає Іванов.

До заходу долучилися  учасники з дванадцяти прифронтових регіонів країни. Також у Форумі взяли представники Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Заступник міністра економіки Тарас Качка, Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

 «Для нас важливо, щоб вся економіка працювала таким чином, щоб і Закарпаття і Чернігівщина сприймалися з точки зору підтримки з боку держави, з точки зору розвитку економіки з однаковими режимами. Щоб не була такого, що ми не беремо до уваги регіони які прикордонні, деокуповані чи знаходять під обстрілами, через ризик. Тому останнім часом ми намагаємося регіони, які деокуповані не вносити до тих, що з «більшими ризиками». Тобто намагаємося всім регіонам приділяти однакову увагу, – ділиться Тарас Качка, заступник міністра економіки.

IMG 0526 scaled

Також учасники заходу поділилися своїми враженнями від проєкту “Відновлення економіки країни” та оцінили його користь.

«Ми побачили, що бізнес потребує допомоги. На сьогодні, ми знайшли підприємців, які роблять свою справу, але нікому про це не кажуть. І ми почали їх долучати до Сумської торгово-промислової палати. Ми зробили з ними навчання, підказали їм, які є гранти, і вони почали їх писати та отримувати. Також ці підприємці почали між собою співпрацювати. Тому такий проєкт це дуже гарно, і треба продовжувати нам всім співпрацювати», – ділиться Костянтин Макаренко, президент Сумської торгово-промислової палати.

IMG 0561 scaled

Учасник проєкту Володимир Лук’яненко з Донеччини, який займається виробництвом альтернативної енергетики зі сміття, ділиться, що долучився до проєкту, щоб знайти союзників та партнерів.

«Дуже корисно. Це мають почати робити в кожному регіоні нашої країни. Ми працюємо від себе на повну, наш народ талановитий, але коштів не вистачає, щоб залучити нові технології, тому нам потрібна підтримка», – каже Володимир.

IMG 0267 scaled

Нагадаємо, що проєкт тривав п’ять місяців. За цей час відбулося три стаді-тури у Дніпрі, Чернігові та Сумах, де підприємці змогли наживо побачити приклади успішних підприємств у прифронтових регіонах та відвідати три галузеві конференції у сфері агрофуд, деревообробної галузі та крафтового виробництва, де було представлено учасникам можливості розвитку бізнесу в час війни.

«За пів року роботи з малим та середнім бізнесом ми відчули наскільки корисну та потрібно роботу робимо. В час війни всі опинилися, наче, в своїй «бульбашці», зі своїми проблемами. Але приблизно у всіх ці проблеми ті ж самі. Саме тому ми знайомили підприємців між собою, шукали експертів, залучали представників регіональної та центральної влади, аби знайти способи відновлювати економіку країни та сприяти розвитку бізнесу, навіть в такий складний час», –  прокоментувала керівниця проєкту Леся Крупяк.

IMG 0416 scaled

Також пропонуємо переглянути фоторепортаж з заходу:

 

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено