Івано-Франківськ

Прикарпатцям нагадали, що таке кашлюк та які небезпеки він приховує

Особливо кашлюк небезпечний для немовлят.

421879053 892635119313962 900484965505950427 n scaled
Кашлюк – це інфекційне захворювання, найхарактернішою ознакою якого є періодичний спазматичний кашель, пише ПІК

Збудник передається крапельним шляхом при кашлі та чханні хворого. Ймовірність інфікування при контакті з хворим є дуже високою. 9 з 10 не щеплених контактних дітей можуть захворіти на кашлюк.

“Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят, адже у них воно може супроводжуватись апное – тимчасовим припиненням дихання, внаслідок чого дитина може померти”, – йдеться у повідомленні Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Серед найпоширеніших ускладнень кашлюку – пневмонія, рідше виникають судоми, набряк мозку, внутрішньочерепний крововилив, гіпоксична енцефалопатія (тяжке порушення свідомості).

Після перенесеного захворювання можуть спостерігатися стійкі залишкові явища: розумова відсталість, глухота, епілепсія.

 Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень. Щеплення безоплатні та проводяться дитині у 2, 4, 6 і 18 місяців.

Крім того, усім вагітним жінкам рекомендують вакцинуватись проти кашлюка незалежно від того, чи були вони вакциновані в дитинстві. Оптимально – у термін від 16 до 32 тижня вагітності. Так ви захистите немовля від цього захворювання у перші місяці його життя.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено