Івано-Франківськ

Археологічні дослідження на території палацу Потоцьких: що було та що планують (ФОТО)

Палац Потоцьких у Франківську приховує чимало таємниць.

 

На сесію Івано-Франківської міської ради, що відбулась шостого лютого, комунальним підприємством депутати затвердили Цільову програму архітектурно-археологічних досліджень на території Комплексу колишнього палацу Потоцьких у місті Івано-Франківську на 2024-2028 роки. 

3 3 scaled

Як розповів директор КП «Палац» Володимир Гайдар, комплекс колишнього палацу Потоцьких (Гарнізонний госпіталь) у власність міста був переданий в листопаді 2017 року. До того часу територія Комплексу була закритою, доступ до будівель і споруд обмежений. Проводити повноцінні наукові дослідження не було можливості.

В 2019-2021 роках працівниками підприємства спільно з фахівцями-реставраторами з Львівської політехніки було проведено комплексні наукові дослідження – первинні реставраційні роботи, спільно з інституцією Полоніка (Польща) проведено архівні вишуки в архівах Польщі та Австрії, виконано інженерно-геологічні вишуки та інші інженерні дослідження території, будівель та споруд.

4 3 scaled

З врахуванням даних досліджень була розроблена та оприлюднена концепція ревіталізації і розвитку комплексу та програма архітектурно-археологічних досліджень, яку розглянули та затвердили на сесії міської ради.

Така програма потрібна для забезпечення комплексного підходу до археологічних досліджень, які будуть проводитись впродовж усього періоду здійснення реставраційних робіт. Також ця програма потрібна для отримання дозволу на археологічні розкопки та конкретному фахівцю з археології для отримання т.зв. відкритого листа на проведення досліджень“, – каже директор КП «Палац».

Довкола території проводились археологічні дослідження до 2018 року. Та вони не мали комплексного характеру і програми, яка б регламентувала такі роботи загалом для історичного міста Івано-Франківська – не було.

“В 2021 році, здійснюючи протиаварійні заходи на господарській брамі комплексу, ми натрапили на верхівку невідомого аркоподібного об’єкту під опорою брами. Роботи було зупинено для того, щоб розпочати рятівні археологічні роботи. Було розроблено відповідну документацію та подано документи для отримання дозволу на проведення цих робіт. Для фінансування цих робіт була досягнута домовленість з приватним меценатом. Тобто дослідження мали б проводитись без залучення бюджетних коштів. Домовленість чинна“, – наголосив Володимир Гайдар.

На період повномасштабного вторгнення дозвіл так і не вдалось отримати. В місті Івано-Франківську на той момент, і станом на сьогодні, на жаль нема жодного археолога з відкритим листом для роботи в межах історичного ареалу та цінної археологічної зони міста.

9 2 scaled

10 2 scaled

Тому, крім програми, «палацовики» зараз працюють і над вирішенням цього питання у співпраці з Львівською політехнікою та з конкретними фахівцями.

11 2 scaled

Ознайомитись детальніше з програмою, яка є у відкритому доступі, можна за посиланням:  http://www.namvk.if.ua/prdt/955999/

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено