Івано-Франківськ

Оцінка експерта: Як протидіяти російським ботам

Власне, «бот» – це створений для розповсюдження дезінформації «фейковий» акаунт, який керується зацікавленими особами.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 1

Зазвичай, основний масив інформації, в тому числі дезінформації, населення отримує за допомогою соцмереж. Дезінформація, на яку прикарпатці часто скаржаться, зокрема, у «Facebook» та «Telegram», має явні ознаки гібридної інформаційно-пропагандистської війни Російської Федерації проти України, яка здійснюється методом використанням «фейкових» сторінок користувачів соціальних мереж, так званих «ботів».

Що треба знати про “боти” і як їм протидіяти?

Читачам ПІК відповідає експерт з галузі геополітики Максим Сірий. 

– Власне, «бот» – це створений для розповсюдження дезінформації спеціальним програмним кодом «фейковий» акаунт, який керується зацікавленими особами. Зараз Російська Федерація активно використовує групи людей, що фізично працюють з великою кількістю «ботів» так звані «ботоферми», які з «фейкових» акаунтів у соціальних мережах періодично поширюють російську пропаганду в Інтернет-просторі.

На перший погляд, вони мало чим відрізняються від реальних людей. Насправді ж, є небезпечною зброєю у гібридній війні Росії проти України, впливають на суспільну думку,  втручаються у хід виборів, підтримують сепаратистські референдуми, а також поширюють ідеї «руського миру». За великим рахунком, «боти» часто використовуються у політичних цілях, адже вони дають змогу посилити вплив у інформаційному середовищі. Тож, як протидіяти російським ботам?

Основним методом протидії російським «ботам» є виявлення ознак «бот-акаунта». Зазвичай, у нього відсутня фотографія або розміщена абстракція замість фото, відсутні фотографій з різних ракурсів, відсутній власний контент та публікації, регулярно здійснюються репости, недостовірна або зовсім не заповнена інформація в профілі («про себе», «місце роботи» тощо), велика кількість зовнішніх посилань в коментарях на сторонні сайти (боти в середньому використовують посилання в три рази частіше за інших користувачів), поширення недостовірної інформації, висока активність та частота публікацій.

Так, у світових медіа Росія створює хибне враження про неприйнятні умови проживання в Україні, що в свою чергу негативно впливає на її міжнародний авторитет, а також може призвести до загострення суспільно-політичної обстановки та дестабілізації ситуації в нашій державі.

Соціальні мережі давно ведуть боротьбу з «ботами», періодично блокуючи їх акаунти. Враховуючи те, що компанії не оприлюднюють точні цифри, масштаби таких чисток коливаються в межах 10 мільйонів акаунтів за рік.

Так ось, щоб не попастись на гачок російської пропаганди, потрібно завжди перевіряти джерело інформації, а також осіб,  що її поширюють та не вірити публікаціям сумнівного характеру. При цьому, слід користуватись офіційними джерелами та зберігати спокій, – наголошує експерт.

Читайте також:

Оцінка експерта: Чи виникла повінь на Прикарпатті через вирубку лісів? (АНАЛІТИКА, ІНФОГРАФІКА)

Оцінка експерта: як Росія використала методи «сепаратизму» на Донбасі

Оцінка експерта: як зі зміною кількості районів Прикарпаття, не втратити гроші районних бюджетів

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено