Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: вулиця 2000-річчя Різдва Христового (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Розташування

Невеличка вуличка вздовж східного муру Палацу Потоцьких, розпочинається від вулиці Шпитальної і тягнеться до Гетьманських Валів.

1904 2

Назви

Первісна назва вулиці – Підзамче. Такою вона була і за Австрії, і за Польщі та ЗУНР. Сучасна назва – 2000-річчя Різдва Христового, була затверджена в 2000-му році.

hystory 3 big

«Гетьманські вали»

Частина вулиці проходить на території Валів, позаду Палацу Потоцьких. Особливість цієї місцини полягає  у тому, що рельєф поступово знижується від центру до ріки Бистриці. Аби палац був вище середмістя, селян змушували насипати вали вручну. А за Палацом виднілись мури.

1. waly hetman zhereb

На початку 19-го століття вони були знесені. Їхні руїни зараз можна побачити біля задньої правої стіни шпиталю. За часів бургомістра Ігнація Камінського під валами почали розбивати сквер. Він дістав романтичну назву – «Гетьманські вали». Назвали на честь перших володарів тодішнього Станіславова – коронованих польських гетьманів.

brama1 New

У 1968 році сквер упорядкували та поставили тут монумент борцям за встановлення радянської влади. У перші роки незалежності цей «витвір мистецтва» було демонтовано. Виявилося, що він був оздоблений гранітними плитами з єврейського цвинтаря, які завбачливо були повернуті іншим боком.

Свого теперішнього вигляду «вали» набули вже у 2001 році. Реконструкція скверу була пов’язана зі святкуванням 2000-ліття Різдва.

Монумент «Вознесіння»

В 2001 році на території скверу встановили пам’ятник 2000-літтю народження Христа. Цей мистецький задум втілили у життя архітектори Володимир Сивенький та Петро Штаєр. Урочисте відкриття монументу припало на День Конституції України – 28 червня 2001 року.

Пам’ятник складається із триметрової статуї Ісуса Христа та двох біло-мармурових пілонів, на яких знаходяться хрест та бронзова накладка, що імітує німб.

Pamyatnik Isusu Hristu u Ivano Frankivsku

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено