Івано-Франківськ

На Прикарпатті стартував Великий зимовий облік птахів: як правильно рахувати?

Традиційно Великий зимовий облік птахів проводять щороку в останні вихідні січня. Цьогоріч ця всесвітня акція проводиться 18-25 січня.

Про це на фейсбук-сторінці повідомив Михайло Ковтун, пише ПІК.

На Прикарпатті стартував Великий зимовий облік птахів: як правильно рахувати?

Коли проводять Великий зимовий облік птахів?

Цьогоріч ця всесвітня акція проводиться 18-25 січня.

Де спостерігати за птахами?

Не обов’язково їхати кудись далеко. Спостерігати за птахами ви можете у дворі свого будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міському парку – в межах населеного пункту, адже мета цього обліку – визначати кількість птахів і з’ясувати, які саме види залишилися зимувати поряд з нашими домівками.

Як правильно рахувати птахів?

Облік слід здійснювати протягом однієї години. Зазначайте види та рахуйте кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку зафіксуйте найбільшу кількість кожного виду птахів, яку ви одночасно спостерігали за цей проміжок часу (не враховуйте птахів, що пролітають). Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до місця спостереження кілька разів протягом години.

Якщо, наприклад, синиця велика 10 разів повертається за час, відведений для обліку, то це не означатиме, що в сад прилітали 10 синиць.

В яку пору дня потрібно проводити Великий зимовий облік птахів?

Птахи є найактивнішими вранці. Якщо обліковувати їх у цю пору дня, є можливість побачити й нарахувати більше видів птахів.

Яких птахів ви зможете обліковувати?

Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати, можна обліковувати, зокрема, ворон сірих, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць блакитних і великих, сойок, сорок, снігурів, омелюхів тощо.

Занотовуйте лише ті види, які вам вдалося визначити. Свої спостереження надсилайте на електронну адресу Українського товариства охорони птахів: development@birdlife.org.ua, обов’язково вказавши ваше ім’я та прізвище, дату спостереження, години, локацію/місце обліку (бажано з координатами) та перелік птахів, яких вам вдалося побачити.

Дані можна надсилати протягом декількох тижнів – до березня.

Якщо ж ви вирішили долучитися до Зимового обліку птахів на Дністрі (Dniester Winter Bird Count) такі ж дані відсилайте на адресу Дністровського РЛП: dnisterpark@gmail.com.

До слова, існує безкоштовний мобільний додаток “Птахи України”, який містить 428 видів птахів з фото, описами та звуками.

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено