Івано-Франківськ

Влада Прикарпаття хоче ліквідувати наркоцентр і не тільки

Під загрозою звільнення опинилися близько 400 працівників підприємства.

Про це ПІК інформує Прикарпатський наркоцентр.

KNP PNTS IF OR Pandus dlya lyudej z obmezhenymy mozhlyvostyamy scaled

Комісія з охорони здоров’я та соціальної політики Івано-Франківської обласної ради, під головуванням депутата обласної ради від ПП «Слуга народу» Андрія Яворського, приймає рішення щодо ліквідації двох медичних закладів  КНП “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради” та КНП ”Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

“Це є грубим порушенням ст.49 Конституції України, та ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоровя, згідно з якими заборонено скорочення існуючої мережі закладів охорони здоров’я, які надають безоплатну медичну допомогу”, – йдеться у листі до ПІК.

KNP PNTS IF OR Manitulyatsijna viddilennya nevidkladnoyi narkoloichnoyi dopomogy scaled

Підставою для прийняття такого рішення є надумана причина про фінансову неспроможність даних підприємств.

“Такими діями посадові особи фактично нівелюють функції Національної служби охорони здоров’я України, визначаючи майбутнє фінансування підприємств, підміняючи ці дані неправдивими фінансовими прогнозами”, – йдеться у повідомленні.

KNP PNTS IF OR Palata narkologichnogo viddilennya planovogo likuvannya scaled

У листі пояснюють й суть проблеми:

В останні два роки ситуація в медицині складається неоднозначно.

Спростувати такі дії можна на прикладі Комунального некомерційного Підприємства “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Наприкінці 2019 року Івано-Франківський обласний наркологічний диспансер, а згодом Комунальне некомерційне Підприємство “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”, з усіх можливих прогнозів щодо результату медичної реформи в галузі психіатрії (наркології), очікувало щонайменше недофінансування, а в найгіршому випадку, – закриття. Як показала практика, не все погане, те, що нове. 2020 рік, який був ознаменований підписанням КНП “ПНЦ ІФ ОР» з Національною службою здоров’я 3-х медичних пакетів, показав конкурентоспроможність Наркоцентру, попит на наркологічну допомогу серед населення, навіть незважаючи на пандемію.

Медична реформа дала новий поштовх та мотивацію до покращення умов лікування найнезахищеної верстви населення області – залежних осіб від алкоголю та наркотиків.

Зазначимо, що Наркоцентр в останніх 5-ть років поповнив свій кадровий резерв висококваліфікованими медичними фахівцями, покращив своє матеріально-технічне оснащення, окрім цього, стан фінансування дозволяє безкоштовно лікувати пацієнтів.

Безсумнівним є той факт, що Наркоцентр й надалі може надавати вузькоспеціалізовану медичну допомогу без залучення коштів з місцевого бюджету, адже, їх частка становить всього 6-ть відсотків від загального балансу Підприємства. Зважаючи на це, а також на високий попит наркологічної допомоги, заклад здатний дати відповідь на гострий виклик сьогодення, і працювати на благо містян. Ліквідація ж Наркоцентру призведе до знищення наркологічної служби в регіоні, адже не кожен, хто отруївся алкоголем вважає себе психічно хворим.

У квітні 2021 року Наркоцентр захистив своє право на отримання трьох фінансових пакетів від НЦЗУ і очікує на підписання договору. Тому будь-які дії обласних чиновників щодо реорганізації медичних закладів є якнайменше зловживанням впливом і підпадає під ознаки кримінального правопорушення.

Також наголошують, що жодних громадських обговорень та обговорення можливої реорганізації з колективами медичних закладів не проводилося.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено