Івано-Франківськ

Франківські депутати пропонують Уряду, що робити, щоб не зірвати опалювальний сезон

Франківські депутати подали звернення до перших облич держави з проханням вжити заходи, щоб подолати кризові явища на ринку природного газу.

73118 1 large

Відповідне звернення ухвалили 30 липня 2021 року під час позачергової 13 сесії Івано-Франківської міської ради йдеться на сайті міського голови, пише ПІК.

За словами депутатів, старт нового опалювального сезону – під загрозою, адже відтепер теплопостачальні організації повинні працювати за неринковими газовими угодами від ГК «Нафтогаз Трейдинг» на умовах передоплати.

“Це означає, що авансові платежі ляжуть на плечі органів місцевого самоврядування”, – сказано в зверненні.

Також за новими правилами невикористані ліміти у міжсезоння не переносяться на опалювальний сезон, буде квотування обсягів газу та щомісячні авансові платежі.

Окрім того, державна влада переводить відповідальність за вимушене здорожчання тарифів виключно на органи місцевого самоврядування.

Тож депутати вимагають у Міністрів України та голови Верховної Ради України:
  • ухвалити рішення про використання підприємствами ТКЕ українського газу власного видобутку, за ціною не більше 4000 грн/тис.м3, що дозволить вдвічі зменшити вартість теплової енергії та забезпечити 100% оплату ТКЕ за спожитий природний газ. ТКЕ повинні укласти прямі договори на постачання природного газу з АТ «Укргазвидобування» без посередництва НАК «Нафтогаз України» і її дочірніх підприємств.
  • внести зміни у ЗУ «Про теплопостачання» щодо заборони відключення об’єктів ТКЕ від енергопостачання в опалювальному періоді та можливості автоматичного коригування тарифів у разі змін цін на енергоносії.
  • закріплення на законодавчому рівні умов оплати ТКЕ за енергетичні ресурси лише на умовах 100% післяплати.
  • повернути дії Механізму визначення вартості розподілу газу, який діяв станом на 01.01.2020 р, а також термінова відміна порядку нарахування штрафних санкцій на подвоєну суму боргу.
Наразі ВРУ підтримала законопроект 3508-д «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу». Проте досі документ не підписаний Президентом та головою Верховної Ради України.
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено