Івано-Франківськ

Аерофотозйомка Станіславських земель: фото з повітря 1944 року

Повітряна розвідка була важливою, але не дуже досконалою стороною технології Другої світової війни. Країни змушені були займатися фотографуванням територій з

Багато було написано про британське та американське обладнання, стратегію та досягнення напередодні та під час великих подій війни, але Німеччина розпочала війну зі значними перевагами у оптиці та можливостях камер.

Німецька бойова машина задокументувала утримувані Росією землі Польщі та України напередодні операції «Барбаросса» у 1941 році, а також власні окуповані території на тих самих землях до відступу у 1944 році. На той час якість зображення Люфтваффе стала дуже точною.

Bundesarchiv Bild 101I 363 2258 11 Flugzeug Junkers Ju 88

Усі держави союзників знали про досягнення Німеччини в аерофотозйомці, і наприкінці війни британські, американські та радянські військові інформаційні підрозділи шукали німецькі архіви фотографій.

Через кілька тижнів після капітуляції Німеччини, британський і американські одиниці були знайдені тайники фотографій, захованих в декількох місцях в Німеччині.

Фотографії були створені та доставлені до Великобританії у червні 1945 року, де була проведена спільна британсько-американська робота з сортування та документування (під назвою “Операція Дік Трейсі”), яка тривала до 1949 року.

SC 402000

Зафіксована німецька камера Rb 50/30 у володінні RAF.

Усі аерофотознімки були віднесені до категорії “GX”, ярлик, який зберігається на копіях зображень, які зараз зберігаються як Національною адміністрацією архівів та документів США (NARA), так і Національною колекцією аерофотозйомки Великобританії (NCAP).

Усі зображення Другої світової війни були розсекречені, але більшість залишається в архівах у плівковому або паперовому вигляді, доступними за запитом, але поки що не в Інтернеті. У NARA колекція з більш ніж 1,2 мільйони зображень ідентифікована за архівним номером 306065 , позначеним німецькою літальною аерофотозйомкою, 1939 ~ 1945 рр.та є частиною групи записів 373 Оборонного розвідувального управління. NARA описує колекцію:

«Ця серія складається з німецьких фотографій контактних фотографій 12 x 12 дюймів з повітря, що охоплюють Англію, Норвегію, Польщу, Росію, Близький Схід та Північну Африку під час Другої світової війни. Багато фотографій були зроблені з битв, що тривають. Включені як вертикальна картографія, так і коса розвідувальна фотографія. Масштаби сильно варіюються від 1:15 000 до 1:40 000».

Пропонуємо вашій увазі німецькі аерофотознімки Станіславщини часів Другої світової війни, датовані 20 грудня 1944 р. (Увага! Світлини публікуються вперше):

смт. Брошнів-Осада (Рожнятівщина)

Broshnev 1 scaled

 

Broszniow 1 scaled

Річка Чечва (протікає на території Калуського та Рожнятівського р-нів)

Chechva 1 scaled

с. Добровляни (Калущина)

Dobrovlyany 20 December 1944 1 scaled

 

с. Голинь (Калущина)

Kotyatiche Golyn 1 scaled

Село Креховичі (Рожнятівщина)

Krekhovitsy 2 1

Krekhovitsy 1

Село Пійло (Калущина)

Puylo 1 scaled

До слова, ПІК вже розповідав як в 1941 році влада перейшла до рук німців.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено