Івано-Франківськ

Ретро Франківськ: 123 роки на вулиці Седельмаєровській відкрилася талмуд-тора (ФОТО)

У серпня 1898 року у новий будинок на Седельмаєрівській перемістилася створена у 1891 році єврейська школа імені Барона Гірша.

3 4

Барон Морис фон Гірш (1831—1896) був одним з найвідоміших меценатів Європи другої половини ХІХ ст.

Гірш був чудовою людиною, обдарованою надзвичайними повноваженнями, генієм великих справ, що виявлялося навіть у вищій мірі в його гігантських планах щодо виходу російських євреїв, ніж у накопиченні його великого стану. Він любив задоволення, але не любив марнославства. Він не був наділений почуттями і не був релігійним у звичайному розумінні. Всі його ідеали були злиті в його відданості його далекосяжній, ретельно спланованій схемі доброзичливості, писав “Західний кур’єр”.

tarihte bugun 17 kasim 1871 baron hirsch dunya yahudiler 3 scaled

Оскільки Гірш прожив більшу частину свого життя в Австрії, було цілком природно, що плачевний стан євреїв у цій імперії повинен особливо сподобатися йому. У 1889 р. Після консультації з доктором Адольфом Єллінеком з Відня він сформулював план допомоги євреям Галичини. 

У 1891 році австрійський уряд погодився на план, тож барон надав 12 000 000 франків у розпорядження піклувальників. Цього ж року, у травні, в Станиславові відкрилася філія фонду барона Гірша.

6 3

Зокрема, філія фундації взяла під свою опіку єврейсько-польську школу, відкрита віденським Єврейським альянсом. Але у серпні 1898 року школа розмістилася у новому будинку на вул. Седельмаєрівській (тепер вул. Любомира Гузара, 15).

Новий будинок міської талмуд-тори (так називалася колись єврейська початкова школа) був споруджений протягом року й міг похвалитися привабливими архітектурними формами. Дата завершення будови «1898» виблискує золотом на його фронтоні. Ця школа, однак, проіснувала недовго

1 7 scaled

Однак через десять років у школи виникли серйозні проблеми. На неї посипалися закиди, що вона готує випускників, просякнутих сіонізмом. Керівництво школи також звинувачували в поганому веденні господарства, двоє педагогів навіть отримали дисциплінарні покарання й були звільнені з посад.

У лютому 1908 р. до Станиславова прибув пан Ашер, генеральний шкільний секретар фонду барона Гірша, який мусив розібратися в ситуації. Преса повідомила, що школу, радше за все, закриють. Але вона не припинила свого існування і певний час ще функціонувала в інших приміщеннях завдяки ініціативі мешканців міста.

Щодо будинку на вулиці Седельмаєровській, то у 1908 році його викупило місто за 71 тис. корон, і в ньому розмістилася польська чоловіча чотирикласна школа ім. Казимира Великого такілька класів жіночої школи імені королеви Софії.

4 3

У сучасний період в будинку по Новгородській 15 знаходився міжшкільний навчально-виробничий комбінат, а нині там – міське управління освіти та науки.

2 7 scaled

До речі, на честь Барона Гірша у Станіславові була названа вулиця, яка існувала на мапі Станіславова півстоліття. Вона з’явилася у 1899 році, коли перейменували колишню вулицю Жидівську (нині це одна з частин площі Ринок, зі сторони катедри).

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено