Івано-Франківськ

Топ-10 новин Прикарпаття за тиждень (04.10-10.10) – ФОТО, ВІДЕО

Найголовніші новини цього тижня, які Ви могли пропустити в черговому огляді ПІК.

Вибух у Карпатах, міст на Пасічну, концерт Ірини Білик: топ-10 новин Прикарпаття за 13.09 - 19.09 (ФОТО, ВІДЕО)

ГОЛОВНЕ

Цього тижня добросусідські стосунки між Галицькою та Бурштинською територіальними громадами дали тріщину.

Весною бурштинські депутати прийняли рішення – надати 4 млн грн Галицький громаді у вигляді екологічної субвенції, але на сесії минулого тижня несподівано відмінили своє рішення.

Детальніше – дивіться у відео:

Сьомого жовтня Дмитра Разумкова зняли з посади спікера. За іронією долі наступного дня, у День народження Разумкова, Верховна Рада обрала нового спікера. “За” проголосували 261 народний депутат. Висуванець владної фракції «Слуга народу» Руслан Стефанчук став новим головою Верховної Ради. 

ruslan stefanchuk1 scaled

А ще цього тижня нардепи схвалили законопроєкт про відтермінування подання відомостей про кінцевих бенефіціарів.

СОЦІУМ

Франківськ більше не найкраще місто для бізнесу. Рейтинг Forbes «Найкращі міста для ведення бізнесу» складено на основі 10 груп критеріїв. Лідером рейтингу став Київ, який піднявся з четвертої позиції. Запорука успіху – найвищі в країні ділова активність та купівельна спроможність населення.

image 5

Торішній лідер, Івано-Франківськ, опустився на четверту сходинку. Місто істотно втратило в умовах прозорості місцевої влади і регіональному рейтингу Doing Business, а також слабко проявило себе під час пандемії.

Світ

Цього тижня стався глобальний збій у роботі соцмереж та низки інших платформ. Ввечері, четвертого жовтня, перестали працювати Facebook, Instagram, Twitter, Google, Amazon, TikTok, WhatsApp, Netflix, Steam, PlayStation Network, Minecraft, Alexa, Youtube, Snapchat, Reddit, Google Play, Telegram.

Соцмережі почали відключатися поступово, загалом до них не було доступу понад шість годин. Проте сам Цукерберг відреагував на масштабний збій. Засновник і глава компанії Facebook вибачився перед користувачами.

1610696324bnsho 1000x768 scaled

8-го жовтня на автомобільних дорогах Івано-Франківська запрацювало 5 приладів фіксації правопорушень, які контролюватимуть дотримання вимог ПДР в автоматичному режимі.

kam 127e 83754

Цього тижня Укрзалізниця повідомила про намір прокласти до Буковелю залізничний маршрут. Планують продовжити залізну дорогу від станції Татарів безпосередньо до курорту. Проте така ідея поки що на рівні попереднього технічного обґрунтування. 

1068

Обов’язкова вакцинація. Сьомого жовтня Міністерство охорони здоров’я України затвердило перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

Це працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Завтра у Франківську відкривають додатковий Центр вакцинації проти коронавірусу

Також нагадаємо, що цього місяця Україна перейде на зимовий час. В ніч з 30 на 31 жовтня о четвертій годині ранку стрілки годинника потрібно перевести на годину назад.

КРИМІНАЛ

Четвертого жовтня в Україні винесли перший вирок за підробку COVID-сертифікатів. Лікар із Павлограда (Дніпропетровська область) отримав штраф 34 тис. грн та позбавлення права працювати за фахом протягом одного року. 

А в Львові судитимуть стоматолога зі спільниками, які за 800 грн надавали туристам фальшиві ПЛР-тести.

Цього тижня прокуратура Івано-Франківської області подала статистику – на Прикарпатті у 2021-му році зафіксували понад 8 тисяч вчинків домашнього насильства.

unnamed 4

НАДЗВИЧАЙНІ НОВИНИ

Тиждень відзначився і низкою резонансних подій. Поліція розшукала водійку, яка вчинила смертельну аварію на Надвірнянщині. У селі Стримба жінка наїхала на пішохода та залишила місце події. Від отриманих травм 62-річний чоловік помер у лікарні.

А у Польщі, в місті Тарнув, під час сімейної сварки 6-го жовтня було смертельно поранено ножем 7-річного хлопчика, громадянина України. 

Того ж дня внаслідок пожежі на Коломийщині у селищі Отинія постраждав 14-річний підліток. Дитину прийняли в стані середнього ступеня тяжкості. Він отримав опіки обох рук та частково лівого передпліччя. Але, на щастя, життю хлопчика нічого не загрожує.

Резонансна аварія сталася у Яремче. Там 7-го жовтня, близько 20-ої години міський голова Яремче Андрій Мироняк в’їхав з авто 37-річного мешканця Надвірнянщини.

Обидва водії потрапили на стаціонарне лікування. У винуватця аварії виявили 1.8 проміле алкоголю. Слідчі встановили, що водій перевищив допустиму швидкість. На даний час слідство триває.

244710165 6697934923580424 4207789884911003844 n scaled

ПОЗИТИВНІ НОВИНИ

У Калуші 13-річний хлопчик Олександр Желізний створив рукавицю для незрячих. Над нею юний винахідник працював упродовж місяця.

Про винахід

Рукавиця за допомогою п’єзопищалки показує, наскільки близько якийсь об’єкт розміщений до людини. На руці розташований ще динамік і датчик кольору, які за допомогою людського голосу розказують людині про відтінки. Також є фоторезистор, який сповіщає, чи сьогодні день чи ніч.

Цього тижня у Коломиї на рибалку Володимира чекав гігантський улов. З міського озера чоловік витяг понад 20-кілограмового товстолоба.

Володимир каже, що це перший його знаковий улов. Минулоріч, у листопаді, він впіймав таку ж рибину.

Емоції чоловіка від вдалої риболовлі дивіться у відео:

Хороша новина для пенсіонерів – з грудня в Україні підвищать пенсії.

Також ПІК пропонує своїм читачам переглянути постійні рубрики, які показують емоції людей та милують око краєвидами.

Чергова добірка фото. Наш фотокор Тарас Яковин відвідав “Арсенал” та поділився цікавими світлинами. Переглядайте повний фоторепортаж за посиланням, раптом впізнаєте себе чи знайомих та близьких.

IMG 3845 resize scaled

Авторська рубрика Івана Денисюка “З висоти пташиного польоту” цього разу показує місто Бурштин.

Бурштин – затишне місто прикарпатських енергетиків, що знаходиться за 50 хвилин їзди від Івано-Франківська.

А наостанок пропонуємо Вам дізнатися, де найдешевше у Франківську можна купити цукор. Читайте за посиланням.

no translate detected 24558 342

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено