Івано-Франківськ

У Шепоті відбудеться другий день благодійного фестивалю “Смак з Косова”

Кожен охочий зможе скуштувати сирного коника, який виготовляють на Гуцульщині з діда-прадіда.

IMG 9116 scaled 1

На Косівщині, у селі Шепіт, 3 вересня відбудеться другий день фестивалю “Смак з Косова”.

Фестиваль має на меті популяризувати сирного коника, місцеві народні ремесла, промисли, традиції Гуцульщини, зокрема й гастрономічну спадщину, повідомляє ПІК.

Благодійний фестиваль відбудеться в рамках проєкту «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі», що реалізовує громадська організація «Прикарпатська інформаційна корпорація» в партнерстві з Косівською міською радою та урядом гміни Соліна.

“Це вже завершальний етап проєкту. Перший день благодійного фестивалю відбувся у Косові. Крім того, з представниками  польського міста Соліна та української Косівської громади  ми вже провели круглий стіл та здійснили навчальну поїздку до Польщі. Плануємо робити такі фестивалі традиційними, аби якомога більше людей дізналося про культурну спадщину Гуцульщини – сирного коника,  та познайомились ближче з неймовірною красою села Шепіт”. Тому це чудова нагода для кожного відвідати подію”, –  сказала засновниця ГО “Прикарпатська інформаційна корпорація” Оксана Камінська

Місце проведення фестивалю: участок – Кородистий (навпроти церкви Пресвятої Трійці).

Програма фестивалю у селі Шепіт:

  • 10.00 – 12.00 – богослужіння у церкві Пресвятої Трійці села Шепіт 
  • 13.00 -15.00 –  майстер-класи з виготовлення сирних коників та виробів із сиру – своєю віртуозною майстерністю поділяться місцеві майстрині давнього гуцульського ремесла; благодійні виставки-продажі з виробами місцевих ремісників та митців (вишивка, мосяжництво, писанкарство, різьба по дереву, боднарство тощо), презентація виробів крафтових виробників. 
  • 13.00-14.00 – «Гуцульські візерунки» – творче вітання від вихованців та вчителів Шепітської гімназії. 
  • 14.30 -15.00 — оркестр народних інструментів Косівської школи мистецтв. 
  • 15.00-16.00 – офіційне відкриття фестивалю за участі Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Православної церкви України, владики Юліана. 
  • 16.00-20.00 – святкова фестивальна програма:
  1. презентація полонинних господарств, майстринь сирної іграшки та творчих родин села Шепіт,
  2. занурення у пастушу культуру Карпат: обряди, традиції, ремесло; дегустації традиційних страв місцевої кухні, екологічно чистої продукції з місцевих полонин;
  3. концерт естрадних виконавців.

Також відбудеться авторська фотовиставка мандрівника, фотографа, краєзнавця Романа Рудника «Мандри сирного коника Карпатами»; авторські виставки дерев’яних виробів майстра з художньої обробки дерева Миколи Слижука та топірців і барток мосяжника Назара Габорака.

Під час заходів відбудеться благодійний збір коштів під час фестивальних заходів на потреби в/ч А3715 108 батальйону 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “ЕДЕЛЬВЕЙС”.

Нагадаємо, перший день фестивалю відбувся 7 липня у Косові. Як це було можна переглянути у відео:

Примітка: створено та підтримано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Назва проєкту – «Фестиваль – стала ініціатива та ефективний інструмент промоції історичної та культурної спадщини у прикордонних регіонах України та Польщі». За зміст несе відповідальність лише ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація» і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Детальніше про фестиваль читайте у групі “Смак з Косова”.

371135421 710616000920737 2137446913094276224 n scaled
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено