Івано-Франківськ

Було-стало: вулиця Мельника в Івано-Франківську (ФОТО)

Молода вулиця нашого міста, що сполучає вулиці Сахарова та Незалежності, виникла в 2003 році.

1 17 scaled

Протягом багатьох десятиліть до самого паркану заводу Промрилад приступав старовинний цвинтар. При знесенні цвинтаря і перетворенні його на Меморіальний сквер совіти віднесли паркан на десятки метрів від заводського паркану.

2 13

Мапа Станіславова 1941 р.

Відтак, з’явилася можливість прокласти нову вулицю, яка, як вважали совіти, була потрібна. Одна містобудівні служби не квапилися. Більш того, вони прокладали її там, де старші мешканці франківська ще пам’ятали могили. Але стежка, а надалі грунтова дорога, все ж тут таки пролягала.

Профілювання та асфальтування вулиці було здійснено тільки у 2002 році, а остаточно завершене наступного року.

На пропозицію низки громадських організацій та партій вулиці у серпні 2003 року названа ім’ям Андрія Мельника (1890-1964) – визначного українського політичного діяча, полковника армії УНР, одного з лідерів ОУН.

Архітектура 

У 1845 році в Станіславі розпочала свою роботу єврейська лікарня на 50 ліжок.Розташовувалася вона на сучасному перехресті вулиць Незалежності й Мельника.

MyCollages 62 scaled

Саме там було споруджено добротний двоповерховий будинок, де, окрім лікарні, містились притулок старців і невеличка синагога, а за часів СРСР знаходилась стоматполіклініка.

Але у квітні 1975-го споруду знесли, аби розширити проїзну частину дороги.

MyCollages 63 scaled

За єврейським шпиталем існувало велике подвір’я, де стояли ще кілька будинків. Зокрема, на одній з кам’яниць на початку ХХ століття мешкав Ришард Яворський та його сини — власники фабрики машин «Край», на базі якої пізніше створили завод «Промприлад».

У 1910-х частину приміщень займала польська організація Стрілецький союз, і туди неодноразово навідувався майбутній диктатор Польщі Юзеф Пілсудський.

if9

Обидві хатини знесли у 2003 році, розчищаючи місце для будівництва багатоповерхівки фірми «Екстім».

MyCollages 64 scaled

П.С. Якщо ви маєте власні спогади або цікаву інформацію про вулицю Мельника, пишіть у коментарях до цієї статті у соцмережах. Досліджуємо історію разом! 

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено