Івано-Франківськ

Назад в минуле: кафе “Кристал” в Івано-Франківську (ФОТО)

ПІК продовжує гастрономічні спогади старого Івано-Франківська.

MyCollages 59 scaled 1

Як ми вже розповідали у попередньому випуску рубрики “Назад в минуле”, у 1975 році в Івано-Франківську відкрився ресторан “Скала”, який мало не одразу припав до душі франківцям та гостям міста.

Заклад успішно працював довгі 11 років, аж поки у 1986 році відкрився після ремонту ресторан “Київ”, усіх працівників повернули туди. А на місці “Скали”, яка мала шалений попит, що дирекція вирішила розширити виробництво і реорганізувала кафе у новий заклад – “Кристал”, яке також спеціалізувалося на десертах.

Фірмові десерти 

Мова йде насамперед про вершки з різними фруктами, парфе, пташине молоко, крем-шоколад, крем-горіх, морозиво з фрізера. Все було свіже. Коли виносили з кухні у “Кристалі”  піднос з десертами, люди по дорозі все розбирали. Бувало, що з 9-ї ранку під кафе вже стояли черги.

У “Кристалі” зберігся майже весь інтер’єр “Скали”, зроблений легендарним Опанасом Заливахою. Бракувало лише настінного панно у залі, де були танці, яке “знищив” грибок. Натомість фішкою також була й фірмова підлога з мозаїкою із білого каменю – ще одна геніальна вигадка митця.

zalyvaha cafe

У кафе збиралися старші люди, які прагнули не тільки попити запашної кави, а й пригадати собі, як вони тут колись кружляли у танці. Зокрема, часто згадували й легендарного офіціанта Кубу, який працював у “Скалі”, поки його не перевели у “Київ”.

zalyvaha scaled

Розширення асортименту 

“Кристал” спеціалізувався на десертах та каві до 1992 року. Згодом коли кафе приватизували, асортимент розширили і почали готувати гарячі страви та закуски. Там нарозхват були деруни у горщиках, пельмені та вареники, котлети, млинці, борщик та канапки з салом. Усе було напрочуд дешеве, як для кафе на «стометрівці». Але навіть попри це заклад не вдалося зберегти.

img 0290

Нині “Скали”/”Кристалу” вже немає. Від популярного кафе навіть й сліду не залишилося. Підвал замурували, а з ним й цілу епоху.

На першому поверсі нині тепер розташована чергова крамниця, а легендарні кафе залишилися тільки у спогадах франківців та гостей міста. Погодьтеся, а згадати справді було що…

За матеріалами “ГК”. ФОТО: makarolia.wordpress.com

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено