Івано-Франківськ

Оцінка експерта: дуальна форма професійної освіти на Прикарпатті гарантує безробітному роботу

Така форма професійної підготовки дозволяє адаптуватися до умов конкретного виробництва ще у період навчання, наголошують у Івано-Франківському обласному центрі зайнятості.

104438867 256378512290079 2126890385222183621 n 1 3 1 scaled

Реалії підказують, що організація професійного навчання зараєстрованих безробітних за дуальною формою навчання сприяє стовідсотковому пращевлаштуванню шукачів роботи, які готові вчитися, щоб працювати.

Експертну оцінку методу дуальності та інформацію про її практичні результати надає Світлана БОДНАР, начальник відділу організації профнавчання Івано-Франківського обласного центру зайнятості.

photo 2021 08 19 11 53 45111 scaled

– На сьогодні змінився підхід до організації професійного навчання зареєстрованих безробітних. Навчання здійснюється тільки на замовлення роботодавців, тобто під конкретне робоче місце. Це дозволяє значно підвищити рівень працевлаштування безробітних за набутою професією та адаптуватися до умов конкретного виробництва ще у період навчання.

Обласна служба зайнятості досягла значних успіхів з цього напрямку роботи. Зокрема у 2017 році рівень працевлаштування безробітних після закінчення навчання становив 99,5 %, у 2018 році – 99,5 %, у 2019 році – 99,6%,  у 2020 році – 98,5 %, у січні-липні 2021 року – 95,5 %.

Загалом, протягом останніх років в роботі служби зайнятості області  продовжували відбуватися позитивні зміни в підходах до використання професійного навчання безробітних як засобу працевлаштування.

Аналіз результатів роботи доводить, що професійне навчання безробітних, тобто покращення якості змісту та форм навчання, пошук нових креативних підходів дозволяє значно пришвидшити шлях шукача роботи до продуктивної зайнятості.

Саме тому для забезпечення якісної підготовки робітничих кадрів за сприяння служби зайнятості заклади освіти впроваджують у навчально-виробничий процес нові форми навчання. Зокрема, елементи технології дистанційного навчання та дуальну форму навчання безробітних.

Дуальна форма здобуття освіти передбачає  поєднання навчання  у закладах освіти (в інших суб’єктах освітньої діяльності) з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації.

Відбувається це, як правило, на основі договору (стаття 9,  Закон України про освіту, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 38-39, ст.380 )

Порядок здобуття професійної (професійно-технічної) освіти за дуальною формою у закладах професійної (професійно-технічної) освіти регламентується Положенням про дуальну форму здобуття професійної (професійно-технічної) освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від 12.12.2019 № 1551.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних за дуальною формою можливе за умови:

1.  укладання договору про здобуття професійної освіти за дуальною формою центром зайнятості, слухачем, закладом освіти та роботодавцем;

2. розподілу у робочому навчальному плані годин професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки у співвідношенні 30 % /70 %;

3. закріплення за слухачами на підприємстві на час виробничого навчання та виробничої практики наставників.

Розвиток дуальної освіти в Україні схвалює та підтримує влада.

На цьому акцентували увагу і Презедент України і Прем’єр-міністр на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука».

“Очевидно, що дуальна освіта – це майбутнє. Тому ми хочемо, щоб діти, як сказав Президент, отримували не лише теорію, з якою потім не зрозуміло що робити, а виходили вже і практично підготовленими. Тому, власне, елемент дуальної освіти у професійно-технічній сфері є критично важливим та критично необхідним», – сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що тісна співпраця із навчальними закладами є успішною, адже тоді бізнес отримує підготовлених спеціалістів, які мають не лише якісні теоретичні знання, але й практичні навички.

Ми в тренді – з початку 2021 року обласна служба зайнятості організувала для 96 осіб з числа безробітних професійне навчання за дуальною формою в Івано-Франківському Центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за такими професіями: покоївка, касир торговельного залу, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, машиніст (кочегар) котельні.

На 1 серпня 2021 поку 26 осіб, які закінчили навчання за дуальною формою в травні-липні, вже працевлаштовані відповідно до попередньо укладених договорів з роботодавцями.

Наприклад, готельний комплекс «Ворохта», готель «Велика ведмедиця» та приватна садиба «У Ярослава», що  у лютому 2021 року стали навчальною базою для підготовки покоївок, вже у травні цього року, тобто до початку літнього сезону, працевлаштували після закінчення навчання 12 новоспечених покоївок.

У підсумку варто сказати наступне.

Рівень працевлаштування після закінчення навчання за дуальною формою складає 100% за отриманою професією, – наголошує Світлана БОДНАР, начальник відділу організації профнавчання Івано-Франківського обласного центру зайнятості.

Читайте також: 

Здобули нову професію і пішли до праці: такий результат роботи Івано-Франківського обласного центру зайнятості (ВІДЕО)

Василь Цимбалюк: «Кадри на Прикарпатті є. Тільки треба їм дати гідну зарплату та соціальний пакет» (ФОТО)

Ваш гороскоп на тиждень 16 – 22 серпня

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено