Івано-Франківськ

Франківський лікар розповів, на що готові люди, аби не звертатися до медзакладу

Зачасту українці готові перелистати весь інтернет перш, ніж піти до лікаря.

 

132286

Сучасні технології нагадують про себе щодня. Ще декілька десятків років тому люди не могли й уявити, що вже незабаром вони матимуть доступ до будь-якої інформації у світі. І, що найголовніше, перед Вами відкриті всі книги, бібліотеки, наукові статті, і Ви можете дізнатися абсолютно про все, не встаючи з дивана.

Невже це не ідеально? А ось тут варто подумати. Не є новиною той факт, що у медалі є дві сторони. Звісно, це чудово, що ми отримали безліч ресурсів для навчання, саморозвитку та самовдосконалення. Проте, темною стороною є те, що щодня ми стикаємось з неправдивою і в своєму роді небезпечною інформацією, адже дещо ми можемо неправильно засвоїти для себе і надалі застосувати в майбутньому.

Головний лікар медичного центру “Оксфорд Медікал” Тріщ Володимир Іванович розповів про небезпеку лікування за допомогою інтернету.

За його словами, роки досвіду показують, що один з найбільших ударів інформаційно-технічного прогресу бере на себе саме медицина.

Лікар наводить таку ситуацію:

“Ви – середньостатистичний чоловік 40 років. У Вас зразкова дружина, двійко милих дітей, перспективна робота, яка також в певній мірі має зв’язок з інформаційними технологіями. Щодня Ви стикаєтесь з усіма привілеями людства: інтернет, ТБ, сучасні технології. І в один момент настає неприємна ситуація. Після важкого робочого дня, що підкріпився паскудною погодою і поганим настроєм, Ваш організм відчуває значну втому і дискомфорт. Ви думаєте, що це просто перевтома, і основне, що Вам потрібне – міцний здоровий сон. Настає ранок. І Вам аж ніяк не покращало, бо до всього переліченого додається озноб, ломота в тілі, нежить, біль у грудях, температура , що піднялась до рівня 38 і продовжує рости. Що робити? Як не дивно, підключається саме те, про що ми розвиваємо тему – лінь. Можливо дотепно прозвучить, та саме лінь шепоче нам на вухо: «Навіщо втрачати рештки сил на лікарів? Варто всього лиш загуглити симптоми, а там і лікування знайдеться. В інтернеті ж можна знайти усе!».”

І ось сюрприз: за вказаними симптомами неперевірені сайти з неякісним перекладом видають близько 20-ти різних захворювань. Найпростішим і водночас найбезглуздішим рішенням було знайти з переліку банальний грип, наковтатись жарознижуючих препаратів і впевненим кроком піти на роботу.

“Хіба ж ні? Всі хвороби лікують однаково, лікарі виписують різні препарати суто для різноманіття. Цікава зав‘язка історії?” – дещо іронізує Володимир Тріщ.

Продовжуючи історію, лікар зазначає, що в результаті самолікування головний герой з діагнозом «двобічна пневмонія» потрапляє у реанімаційне відділення, де його витягують з того світу десяток лікарів.

“Одні і ті ж симптоми можуть бути проявом абсолютно різних захворювань і, що головне, лікування також суттєво відрізняється. Не завжди можна поставити діагноз, базуючись суто на скаргах. Ремарка: НІКОЛИ! Обов’язковими умовами правильної та коректної діагностики є підкріплення результату лабораторними та інструментальними методами обстежень. Найоптимальнішим рішенням при будь-якому захворюванні є, підкреслюю, своєчасне звернення до лікаря”, – наголошує лікар.

І таке щире прохання Ви почуєте від кожного медика: не варто перевіряти знання лікаря, посилаючись на те, що Ви прочитали перед прийомом у Вікіпедії. Зачасту авторами 90% статей на медичну тематику у даному ресурсі є ті ж самі студенти-медики, які могли тричі перефразувати інформацію, почуту від викладача на лекційному занятті. І жодна офіційна медична установа не може підтвердити усе висвітлене в інтернеті.

Також такими своєрідними «іспитами» пацієнт тільки проявляє власну недовіру та неповагу до людини, котра як мінімум 10 років власної молодості присвятила тому, щоб стати хорошим фахівцем.

“Наприкінці хочу побажати Вам зробити для себе висновок з прочитаного та свідомо відноситись до власного здоров’я. Займатись самолікуванням, чи довіритися спеціалісту? Вибір за вами”, – підкреслив лікар медичного центру “Оксфорд Медікал” Володимир Тріщ.

ПРОМО

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено