Івано-Франківськ

Франківська лікарка розповіла, чим небезпечний цистит та чому жінкам варто утриматися від інтиму під час лікування

Цистит – це запальне ураження сечового міхура. Часто цистит виникає після переохолодження або через збудник.

tsystyt

Цистит – це захворювання, добре знайоме ледь не кожній другій жінці. Всі знають, що діагностикою та лікуванням циститу займаються лікарі-урологи. Проте до чого ж тоді гінекологи і чому цистит частіше розвивається саме у жінок, розповідає лікар акушер-гінеколог медичного центру “Оксфорд Медікал” Гайсенюк Оксана Василівна, пише ПІК.

“Жінки частіше страждають циститом через анатомічні відмінності уретри. У чоловіків уретра значно довша та вужча (10-12 см), що ускладнює шлях збуднику до сечового міхура. У жінок уретра в рази коротша (близько 3 см) та більш широка, тому вона більш привітна до негативних збудників”, – пояснює Оксана Гайсенюк.

Лікар також наголошує, що ніхто не згадує про ще одну проблему:

“Під час роботи із пацієнтками, я помітила одну особливість: перебіг неспецифічних запальних захворювань органів малого тазу та бактеріального вагінозу жінок в 2-ох з 3-ох випадків ускладнюються циститом!”

Цистит після сексу – це реально?

За словами Оксани Гайсенюк неспецифічні запальні захворювання органів малого тазу (неспецифічні вагініти, кольпіти, аднексит і тд.) діагностуються досить часто. Це обумовлено:

  • порушенням гігієни інтимних зон;
  • загальною слабкістю імунної системи;
  • частою зміною статевих партнерів;
  • форма білизни-стринги – прямий шлях для кишкової палички від анального отвору до піхви та уретри;
  • ігноруванням правил гігієни здорового сексу (наприклад анальний та вагінальний секс без захисту).

Не дарма під час курсу лікування неспецифічних захворювань органів малого тазу, бактеріального вагінозу, специфічних сечостатевих інфекцій і навіть молочниці лікарі не рекомендують і навіть забороняють статеве життя.

“Секс у презервативі – також не вихід. Під час інтимної близькості ваш партнер переносить патогенні збудники напряму із піхви до уретри, адже вхід в уретру відкривається прямо перед піхвою. Як наслідок, пацієнтки часто відмічають клінічні прояви циститу через кілька годин після інтиму – так званий посткоїтальний цистит”, – каже акушер-гінеколог.

Як діяти, щоб не допустити хронічного циститу?

Оксана Гайсанюк зазначає, що до лікування мають залучатися і уролог, і гінеколог. Перш за все, варто встановити природу захворювання та ймовірні джерела інфекції. З цією метою  медик рекомендує наступні обстеження:

  • прийом уролога;
  • загальний аналіз сечі;
  • УЗД сечового міхура та нирок;
  • огляд у лікаря гінеколога;
  • мазок на флору;
  • ПЛР дослідження для виявлення специфічних збудників інфекції;
  • бакпосів сечі + антибіотикограма.

“Опираючись на результати обстежень, лікарі формують комплексний індивідуальний курс лікування – для вас та вашого партнера. Старанне дотримання рекомендацій та тимчасове утримання від інтиму допоможуть без зайвих проблем позбутися циститу та неспецифічних запальних захворювань органів малого тазу!” – наголошують медичному центрі “Оксфорд Медікал”.

ПРОМО

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено