Івано-Франківськ

Вбивство “азовців” в Оленівці, нові закони та кадрові зміни у владі: ТОП-10 новин тижня за 25.07-31.07 (ФОТО)

ПІК зібрала резонансні події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

podii tuzhnya7 scaled 1

Протягом тижня з 25 до 31 липня відбулися події, які потребують додаткового осмислення та оцінки, пише ПІК.

Обмінникам заборонили показувати курс валют

IMG 20220729 201520 816 1

Національний банк України прийняв постанову про посилення вимог до низки небанківських установ з метою мінімізації спекуляцій на валютному ринку в умовах війни.

“Так, небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування “банкоматного туризму”, – пише Нацбанк.

Небанківським фінансовим установам та операторам поштового зв’язку забороняється здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами.

Знаєш українську – набудеш громадянства України

thumb 175015 820 360 0 0 auto scaled 1

У день першого офіційного святкування Дня Української Державності Уряд зареєстрував проєкт Закону про внесення змін до Законів України «Про громадянство України» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо умов прийняття до громадянства України.

Для отримання українського громадянства необхідно буде скласти комплексний іспит зі знання основ Конституції України, історії України та української мови.

Ті ж, хто отримає громадянство за визначні заслуги перед Україною, або ті, хто проходять службу в Збройних Силах України й отримали громадянство, мають скласти три відповідні іспити протягом двох років із часу його отримання.

Відстрочка від мобілізації

233979 vr46 rada.gov .ua new 960x380 0 1

Верховна Рада України на пленарному засіданні 29 липня прийняла 12 Законів, 3 законопроєкти та 5 постанов.

Зокрема внесли зміни до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.

Також внесли зміни щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

Мобілізації не підлягають — жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Кадрові  зміни у владі

MyCollages 3 scaled

Колишня генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова пішла з органів прокуратури.

“Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомляв, що Венедіктова може перейти на дипломатичну роботу. За даними ЗМІ, вона може стати новим послом України у Швейцарії”, – пише Дзеркало тижня.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Також Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Григорія Галагана. На його місце призначено Віктора Хоренка. Згодом стало відомо, що Галагана призначили першим заступником керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ для оновлення Служби безпеки.

Правоохоронний комітет Верховної Ради 27 липня підтримала президентську постанову про призначення Андрія Костіна на посаду Генпрокурора.

Вбивство “азовців” в Оленівці

ca2b247 olenivka screen1 2

Міноборони РФ заявило, що в ніч проти 29 липня внаслідок обстрілу колонії в селі Оленівка загинули українські полонені. При цьому російське відомство запевняє, що обстріл було здійснено ракетами HIMARS з боку України.

За даними міноборони РФ, у слідчому ізоляторі Оленівки перебували українські військовополонені, зокрема з формування “Азов”. За даними представника так званого «ДНР» Данила Безсонова, загинуло 53 людини ще 130 – поранені. Кількість жертв може збільшитись.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки. Американські аналітики також викрили РФ на брехні.

Т.в.о. Голови СБУ Василь Малюк заявив, що росії не вдасться зняти з себе відповідальність за цей кривавий злочин.

Тимчасово виконуючий обов’язки командира полку “Азов” Микита Надточій пообіцяв знайти причетних до вбивства військовополонених “азовців”. Убивці понесуть покарання.

Ракетні удари рашистів

Росіяни завдали ракетного удару по Київській області. Удару зазнала одна із громад Вишгородського району.

d613571549ee6a64904f3f06a3fe136f 1

Окупанти випустили по Миколаївщині 18 ракет. Внаслідок обстрілу, зокрема, зруйновані три секції залізничного мосту, зазнали пошкоджень споруди автопідприємства та інші цивільні об’єкти й приватні будівлі.

На Миколаївщині росіяни знищили 230 гектарів пшениці. Згоріло практично все, що вирощували фермери поблизу с. Котляреве Шевченківської громади.

Росіяни обстріляли Миколаїв касетними снарядами. Відомо про п’ятьох загиблих та 7 поранених внаслідок ворожого обстрілу.

295766894 425040249663870 8421381432408422255 n scaled 1

Російські окупанти атакували Дніпропетровщину. Росіяни вдарили по трьох районах – Нікопольському, Дніпровському та Криворізькому. Під удар потрапили дві громади – Марганецька та Мирівська. В останній пошкоджені 6 приватних будинків. Постраждала 10-річна дівчинка.

З “Ураганів” росіяни вдарили по агропідприємству у Широківській громаді Криворізького району. Внаслідок обстрілу 28-річний хлопець загинув, ще двоє людей отримали поранення. Вони у стані середньої тяжкості в лікарні.

П’ятеро людей загинули внаслідок ракетного обстрілу, який стався у Кропивницькому. 25 мешканців – отримали травми, з них 12 – військовослужбовців, 13 – цивільних.

Окупанти обстріляли Бахмут. В результаті обстрілу сталось часткове руйнування двоповерхової будівлі готелю. На місці події виявили тіло загиблої людини, ще четверо – постраждали.

296107619 5325696757516351 125741723836546763 n scaled 1

На жаль, ворог не збавляє ракетної активності. Сьогодні генштаб ЗСУ попередив українців про високу ймовірність нових ракетних ударів. У Чорному морі зафіксували 6 носіїв крилатих ракет “Калібр”.

Дослухайтесь до сигналів повітряної тривоги, бережіть себе.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено