Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: 125 років винесли постанову про закладання міського парку (ФОТО)

9 грудня 1895 магістрат Станіславова передбачив у бюджеті міста 5000 золотих ринських на закладання міського громадського парку.

photo 2020 12 07 16 04 05

Ще в XVII ст. німецький мандрівник Ульріх фон Вердум згадує про дубовий гай, який ріс у місцевості теперішнього парку — на південному заході від міста. Це був густий дубовий ліс — залишок Чорного Лісу. Пізніше його стали називати «Звіринецька діброва» через наявних там різних диких звірів. Часто там полювали власники міста Потоцькі та їхні гості.

Вже в кінці XIX ст. внаслідок господарської дільності ці землі були повністю перетворені на пасовиська та поля.

1900 2

Магістрат Станиславова 1 квітня 1890 року на засіданні затвердив комісію по вивченню питання створення в місті громадського парку. В результаті роботи комісії було прийнято рішення про розташування парку на місці «Радецького поля», там, де колись була діброва. Не всі були згідні з цим вибором, частина радних твердила, що «парк закладається в нездоровому і невідповідному місці, дерева будуть всихати».

Після нелегкого обговорення пропозицію таки затвердили. У грудні 1895-го міська рада винесла постанову про закладання міського парку площею 10 морґів та заклала в бюджеті 5000 злотих римських.

Весною 1896 року почалися роботи із створення парку — висаджування дерев та формування клумб і алей. Планування парку здійснювалося під керівництвом міського садівника Каетана Місюровича. Садили дерева вже великими саджанцями по видових групах без єдиного принципу за пейзажним (англійським) стилем.

1900 1

Крім звичних для Галичини бука, дуба, граба, липи, ялини, модрини висаджували екзотичні рослини із розсадників Польщі, Франції, Америки.

Щодо ставків, то вони були викопані значно пізніше, в період 1907–1908 років. Згодом їх об’єднали в один з острівцем посередині. Це нинішнє «лебедине озеро», його облюбували для себе паркові лебеді. Не вважають себе чужими і кілька десятків диких качок, які майже одомашнились.

1904 1

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено