Івано-Франківськ

Прикарпаття: огляд головних подій тижня (15.03 – 21.03) – ФОТО, ВІДЕО

Цей тиждень для Івано-Франківщини був насичений подіями, які Ви можливо могли пропустити.

Прикарпаття: огляд головних подій тижня (08.03 - 14.03) - ФОТО, ВІДЕО

Прикарпаття за останній тиждень: резонансні новини від видання ПІК, які ви могли пропустити в робочі дні, – читайте в цьому огляді.

Коронавірус атакує

На Прикарпатті дещо знизилася кількість нових випадків захворювання на COVID-19. Наша область «випала» з ТОП-5 найбільш хворобливих регіонів, втім, статистика все одно викликає занепокоєння:

15 березня: 8 928 в Україні – 490 на Прикарпатті.
16 березня: 11 833 – 506
17 березня: 15 053 – 559
18 березня: 15 850 – 506
19 березня: 15 292 – 410
20 березня: 11 145 – 331

Тим часом, згідно оновлених даних МОЗ України від 20 березня у «червоній зоні» карантину знаходяться шість регіонів: Київ; Житомирська область; Івано-Франківська область; Чернівецька область; Закарпатська область; Одеська область. Ще 11 областей, серед яких Львівщина та Тернопільщина – у «помаранчевій зоні».

184c598 zony

Хвороба не шкодує нікого

Разом із тим, в рази зросла смертність. Впродовж тижня на Івано-Франківщині померли 111 (20+23+19+21+24+14) громадян, а найбільше летальних випадків зафіксовано в таких районах:

М.Івано-Франківськ – 26
Коломийський р-н – 17
Снятинський р-н – 11
Косівський р-н – 10
Надвірнянський р-н – 10.

Серед найбільш болючих втрат – виконавчий директор Асоціації міст України, провідна економістка Івано-Франківського водоекотехпрому, два священнослужителі з Косівського та Галицького районів. Водночас страшна хвороба знову була безжальною перед тими, хто стоїть на передовій у боротьбі із нею.

Посилення карантину

Від 19 березня почав діяти суворий карантин на сусідній Львівщині. Впродовж десяти днів в регіоні будуть зачинені театри, музеї, кінотеатри, концертні зали, а також торговельно-розважальні центри, а кафе та ресторани працюватимуть лише на винесення.

В області працюватимуть дитячі садки. Натомість школярі від 1 до 11 класів після канікул навчатимуться дистанційно. 

karantyn magazyn koronavirus zachyneno scaled

Найближчим часом РНБО проведе нове засідання, на якому розгляне ситуацію із коронавірусом в Україні та можливість впровадження локдауну

Мобільний шпиталь переїде 

Цього тижня з мобільного госпіталю в Богородчанах, який облаштували біля однієї з районних лікарень, “виписали” останніх п’ятьох людей

Як зазначив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що мобільний COVID-госпіталь з Івано-Франківської області можуть перевезти перевезти в інше місце, у тому числі у Київ, якщо це знадобиться.

6033a2ba29ebf 1

Онлайн дні Донеччини на Івано-Франківщині

“Івано-Франківщина та Донеччина будують мости для співпраці” – таку назву має унікальний проєкт, об’єднавчу концепцію якого розробила Громадська організація “Прикарпатська інформаційна корпорація” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку  (USAID).

У рамках програми цього тижня відбувся перший практичний захід під назвою “Онлайн дні Донеччини на Івано-Франківщині”. Про підсумки першого тижня онлайн днів – дивіться у нашому ВІДЕО:

Вибори наближаються 

Рівно тиждень залишається до моменту істини – довиборів в парламент в окрузі № 87 на Прикарпатті (28.03). А цього тижня багатьох здивувало рішення Марусі Звіробій зняла свою кандидатуру. Зробила це представниця “ЄС” із метою підтримки іншого претендента на місце у Верховній Раді, кандидата від ВО “Свобода” Руслана Кошулинського.

Політичні сили провели перемовини і дійшли порозуміння, що “заради України має початися процес об’єднання українських патріотичних сил не на словах, а на ділі”. 

snimok ekrana 2019 11 03 v 15.50.07

Разом із тим, ЦВК оголосила попередження 6 кандидатам 87 округу за порушення щодо виборчих фондів. ЦВК оголосила попередження шістьом  кандидатам 87 округу за порушення щодо виборчих фондів. Серед штрафників – лідери виборчих перегонів: Олександр Шевченко та Руслан Кошулинський. 

Тим часом Руслана Марцінківа – голову Івано-Франківської територіальної громади – під час одного з вечірніх ефірів вкотре підвели арифметика та сумління.

Він погано порахував кількість хворих на COVID-19 у лікарнях та традиційно кинув камінця у бік ОДА та Кабміну. Без цього не обходиться жодний його спіч щодо епідемії коронавірусу в Івано-Франківську.

Судова хроніка

СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту Шпіру. Він публічно ставив під сумнів суб’єктність України та закликав до офіційного припинення її існування.

Натомість вбивць правохооронця таки засудили до 14 років позбавлення волі. Справа тягнулася з 2014 року, коли вбили помічника оперативного чергового Снятинського райвідділку Тараса Вирстюка.

Цього тижня суд також виніс вирок чоловіку, який вбив рідну сестру. Його “закрили” на 11 років. Окрім нього, свій вирок отримав винуватець смертельної ДТП на Тисмениччині.

161548791 2942926082604718 3329094586641796384 n 1 scaled

Зрештою, апеляційний суд скасував заборону на розповсюдження книги “Справа Василя Стуса”. 

Нові штрафи за ПДР

Цього тижня в Україні почали діяти нові штрафи за порушення дорожнього руху.

Зокрема, відновлюється і збільшується відповідальність за керування авто напідпитку від 17 тисяч грн за перший випадок до 51 тис. грн з позбавленням водійських прав на 10 років. За третій випадок – конфіскація авто. Повний перелік оновлених покарань можна почитати у – ТУТ

Спортивні злети та падіння 

Нещодавно у Києві відбувся чемпіонат України з таекван-до, на якому першість і золоті медалі здобули прикарпатські поліцейські. Наші спортсмени увійшли в Національну збірну України. Тепер вони готуюся до чемпіонату Європи, який восени відбудеться в Іспанії.

А чемпіонат української баскетбольної Суперліги серед жінок виходиться на фінішну пряму. Відтак “Франківськ-ПНУ”, який реально претендує на медалі першості,  дізнався ймовірного суперника у серії плей-офф.

DSC09147 2

Натомість івано-франківське “Прикарпаття” розпочало з поразки весняну частину футбольного сезону. Підопічні Руслана Мостового в буквальному сенсі продовжують боротьбу за виживання у Першій лізі України.

І про позитив…

Легендарну поетесу Ліну Костенко, яка цього тижня (19.03) відсвяткувала 91-й день народження, збираються  висунути на Нобелівську премію у 2022 році.

Поетеса-шістдесятниця видали низку збірку, серед яких – «Над берегами вічної ріки», «Неповторність», «Сад нетанучих скульптур», роману у віршах «Маруся Чурай» тощо. А у 2010 році вона видала свій перший роман «Записки українського самашедшого».

4956f6c lina kostenko ukrinform

А франківець Микола Мигаль залишається проєкті “МастерШеф. Професіонали-3”.

Талановитий франківський студент продовжує боротьбу на “Голосі країни”. Тьома Паучек виграв свій двобій 11-го сезону в популярному вокального шоу. Зірковий Дмитро Монатік обрав 21-річного інста-блогера для подальших виступів в проєкті. 

…а також справи весняні

Рання весна – це період, коли потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від хвороб та шкідників.

На Прикарпатті спеціалісти Держпродспоживслужби радять, як доглядати за деревами навесні. Дали корисні поради, про які йдеться у новині на нашому сайті за цим посиланням.

На Прикарпатті рання весна - час догляду за деревами

А насамкінець – пропонуємо ваш гороскоп на тиждень 22 – 28 березня.   

Минулий тиждень для Прикарпаття був дуже непростим, але наповненим подіями. Що нового станеться в області – дізнаємося вже за тиждень, в нашому новому огляді. Будьте з ПІК!

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено