Івано-Франківськ

Назад у минуле: 36 років тому в Івано-Франківську відкрилося кафе “Пегас” (ФОТО)

36 років тому в Івано-Франківську відкрився культовий ресторан "Пегас" на вулиці Фурманова (нині - вул.Вагілевича).

174406403 2951133315156996 7563321732951292560 n

Кафе «Пегас» відкрили 16 квітня 1985 року як заклад для харчування творчої інтелігенції. У будинок по вулиці Вагилевича, 3, на першому поверсі якого працює «Пегас», заселили музикантів, художників, поетів, акторів драмтеатру.

Pegas 2 pol 80 h scaled 1

Друга половина 80-х рр. Фотоархів Степана Назаренка

Перші роки у кафе постійно відбувалися музичні вечори та презентації, а потім митці порозпродували квартири і будинок перестав бути «творчим». До речі, назву закладу придумав Степан Пушик, який був частим гостем вечорів у «Пегасі», писав “ГК”.

1 suspilstvo 01
До речі, заклад задумували як кафе-кондитерську, але пізніше спробували ввести у меню смажені кури. До вечора тут подавали лише комплексні обіди, а з 17.00 – виключно кури з салатами.
Завдяки їм «Пегас» став суперпопулярним. У меню ця страва називалася “Кури “Апетитні”, була вкрита хрумкою скоринкою та й коштувала дешево. Зрозуміло, що незабаром туди повалили натовпи відвідувачів.
cyplenok tabaka vymochennyj v marinade scaled
До слова, офіціанти кілька років тихцем підсміювались із відвідувачів, які їли кури, запиваючи водичкою з лимоном. Лимон допомагає розщеплювати жири, але водичка у мисочках, призначена для миття рук, у 90-их роках ще була незрозумілою для неспокушених франківців…
Pegas 90 ti

                                                                                                                               “Пегас” у 90-х рр.

У 1995-му заклад приватизували цілим колективом. Працівники пережили справжній шок, пов’язаний зі зрадою одного зі співробітників. Чоловік підробив протокол зборів і озброївся документом, який начебто робив його одноосібним власником «Пегасу». Примудрився навіть зареєструвати аналогічне підприємство й мав намір повиганяти усіх своїх колег на вулицю. Однак колектив подав до суду і виграв справу.

На початку 2000-х ресторан розширив меню і коло відвідувачів. Курей посунули котлетки, тюфтельки, відбивні та картопля фрі. В «Пегас» на салати та обіди, десерти та келих шампанського почали забігати студенти. Вечори стали менш людними – на курчат табака ходили переважно пошукачі ностальгії.

gallery 236381 1
І хоч заклад хвалився тим, що приймав відомих українських співаків Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Івана Поповича, Богдана Сташківа, ВІА «Ватру», Руслану, Олександра Пономарьова, гостем був і Віктор Ющенко – в час, коли він готувався стати президентом, та колишньої популярності вже було не повернути, писала “Сотка”
У 2019 році заклад пережив ребрендинг і нині працює як їдальня…
P2110948 scaled

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено