Івано-Франківськ

Було-стало: будинок Кароля Ертеля на сучасній вулиці Мазепи (ФОТО)

Кам’яниця по вул. Мазепи, 4 має цікаву ліпнину у вигляді путті – оголених хлопчиків, що сидять на гірляндах.

DSC 0505 scaled

Хлопчики замість бороданів

Журналіст Владислав Цесельський у 1892 р. описав деякі будинки Станиславова і зазначив, що ця кам’яниця була прикрашена маскаронами у вигляді людських облич із шоломами і бородами. Вікна, крім того, були оздоблені ліпниною у вигляді гілок, на яких колихалися мініатюрні німфи, писала історик Олена Бучик.

Цей будинок у 1887 р. спорудив відомий кондитер Кароль Ертель, а у міжвоєнний період тут працювала популярна кондитерська Володимира Скрута. Залишається загадкою, чому ж кам’яниця змінила свій декор. Можливо, її перебудували чи відбудували після пожежі. Невідомо також, чи має декор у вигляді хлопчиків якесь символічне значення.

22 1 scaled

Загалом путті символізують ангельських духів або провісників земного кохання. Їх пов’язують із богом кохання Еротом. Вважається також, що ці маленькі духи супроводжують душу людини на небо після її смерті.

Через такий пікантний декор довший час поширювалися чутки, що в цьому будинку колись був публічний дім. Але, як бачимо, кам’яниця Ертеля має цілком пристойне минуле.

Кам’яниця у стилі еклектики

У 1887 році Ертель спорудив нову двоповерхову кам’яницю у стилі еклектики. За Польщі кам’яниця поміняла власника. На початку 1920-х нею володів Хаїм Фоґель, який скупив півкварталу. Він одержав від магістрату згоду на добудову третього поверху, але так цим і не скористався. Хоча Фоґель був далекий від кондитерської індустрії, але «солодка» історія будинку на ньому не скінчилась, писав краєзнавець Іван Бондарев. 

Перший поверх будинку орендував українець Володимир Скрут, що тримав там… цукерню. Його заклад був не просто відомий, а мегапопулярний, особ­ливо серед молоді. Недарма містом ходила жартівливе прислів’я «від Скрута до Гутта». Вона значила, що в кав’ярні Скрута хлопці і дівчата знайомились, потім одружувались і незабаром раділи потомству, що з’являлося у клініці доктора Гутта.

187102360 3974454612651335 8657708084223828821 n scaled

Володимир Скрут був новатором у кондитерській справі. Він використовував передове обладнання (зокрема зі Швейцарії) і мав перший у місті холодильник. Постійно експериментував, вигадував нові рецепти. Брендом закладу була «Заморожена чоколяда» і «скрутівське» морозиво на молоці й жовтках. Кажуть, знаменита кулінарка Дарія Цвєк багато своїх рецептів почерпнула саме від Скрута.

«Чоколядний» бізнес зробив його заможним чоловіком, і в 1930 році Скрут викупив у Фоґеля весь будинок за 8750 доларів США – тоді це був цілий статок. Останній польський перепису 1939 року зафіксував у будинку п’ять квартир, в одній з яких мешкав власник цукерні разом із сестрою Елеонорою. Совіти кам’яницю націоналізували, залишивши Скрутам лише одну кімнату. Пан Володимир прожив там до самої смерті у 1967 році.

Після війни на першому поверсі відкрився магазин «Головні убори», який протримався до 2000-х. Нині там працює кав’ярня «Street Coffe», яка символічно продовжує кондитерську традицію будинку.

MyCollages 2021 09 07T193701.693 scaled

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено