Івано-Франківськ

Було-стало: колишній костел “Ave Maria” у Франківську (ФОТО)

Як змінилося наше місто за 100 років: продовжуємо вивчати історію Станіславова-Івано-Франківська.

MyCollages 2021 07 13T190846.619 scaled

Дім молитви євангельських християн-баптистів, що на Гординського, 2, має довгу історію.

Його спорудили у 1903 році як римо-католицький костел «Аве Марія». Назва храму походить від латинського вислову «Радуйся, Маріє», тобто від перших слів популярної молитви до Богородиці, писав краєзнавець Іван Бондарев.

На старій поштівці добре видно, чому саме так: причиною став черепичний дах із велетенським написом «AWE MARIA».

sli 2

Автором зовнішнього оформлення фасаду був архітектор Феліціян Боян, а бетонні роботи здійснювала фірма Домініка Серафіні, яка швидко завоювала популярність у місті високою якістю виконання замовлень.

Костел призначався для потреб польської гімназійної молоді. Незабаром із Рима для нього передали чудотворний образ Матері Божої Неустанної Помочі, який ще у ХVІ столітті освятив Папа Пій V. Органу храм не мав, натомість була фісгармонія – подібний на піаніно інструмент, звуки якого нагадують орган.

121802587 3405247332905402 1038809857032608310 n scaled

Легенда від Головатого

Свого часу краєзнавець Михайло Головатий записав цікаву легенду про костел. Її розповіла франківчанка Марія Співак, яка почула цю історію від своєї матері.

За легендою, на початку ХХ століття якійсь австрієць скоїв злочин у Станиславові. Напевно, він вчинив щось дуже серйозне, адже його засудили до смертної кари.

Коли вже перед стратою його спитали про останнє бажання, чоловік попросив тюремників, щоб йому дозволили закінчити молитву. А далі смертник почав благати про заступництво Діву Марію, яка допомагає грішникам, що щиро розкаялись.

Молився він довго – цілу добу. І за цей час із Відня прийшло помилування. Чолов’яга повернувся додому, продав більшу частину свого майна, а на виручені кошти спорудив костел «Аве Марія».

Легенда красива, але у своєму зошиті Михайло Головатий записав: «Історія розходиться з документальними джерелами».

300px Ivano Frankivsk Gordynskogo 20 1

Нинішні часи 

Після війни поляки вивезли чудотворний образ до містечка Полянице-Здруй, що в Нижньосілезькому воєводстві, а совіти перетворили костел на спортзал. Від початку 1990-х тут функціонує Дім молитви євангельських християн-баптистів.

Свого часу “Вежа” розмістила світлини інтер’єру кам’яниці.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено