Івано-Франківськ

Мандри непомітним Івано-Франківськом: вулиця 100-річчя Червоного Хреста (ФОТО)

Ці вулиці ви не знайдете в популярних довідниках та путівниках для туристів.

На перший погляд вони непомітні, втім, мають своє історичне, архітектурне та подекуди сакральне значення для колишнього Станіславова, а нині – Івано-Франківська, розповідає ПІК.

Вулиця 100-річчя Червоного Хреста

З’єднує вулиці Шевченка та гетьмана Мазепи. Вулиця коротка — 90 метрів завдовжки. Існує від кінця XVIII сторіччя і на мапі міста 1805 року присутня, але без назви. Тоді на розі цієї вулиці і сучасної гетьмана Мазепи стояла рогачка, своєрідний митний пункт при в’їзді в місто з Лисецького напрямку. Тоді рогачок у місті було три (також — на Галицькому і Тисменицькому шляхах).

1904 1
Карта 1904 р.

Історія

Питання про назву вулиці вперше поставлено на засіданні міської ради в 1895 р. Депутати-українці пропонували назвати безіменну тоді вулицю іменем Тараса Шевченка. Проти виступила значна частина депутатів-поляків, яких у раді було більше, через начебто антипольський характер деяких творів поета. Питання відклали, але через п’ять років під тиском української громади ім’ям Шевченка назвали навіть більшу вулицю — сучасну вулицю Лермонтова.

Назви

Вулиця одним кінцем упирається в першу в історії міста загальну лікарню, тому для неї намагалися підібрати «медичну» назву. 1896 року її назвали ім’ям З. Мрочковського. 

2. zyhmunt mrochkovskyj

Він був головним лікарем загального шпиталю, який самовіддано рятував хворих на тиф у 1888 році й помер, заразившись від них у віці 51 року. Його гробниця зберігається в меморіальному сквері.

11mroczkowsky

За німецької влади вулиця носила ім’я Івана Тобілевича (український письменник, драматург, актор, режисер, брат Миколи Садовського та Панаса Саксаганського). А за радянської влади мала назву «Медична». Сучасна назва — з 1967 року.

Tobilevych I KБудинки

До вулиці належать лише два будинки: № 1 і № 2.

Церква Різдва Христового

Церква побудована за ініціативою єпископа Софрона Мудрого і є першим храмом побудованим в Івано-Франківську за роки незалежності. Освячена 9 січня 2000 року.

b23d530ce6cb94a1

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено